foto: REUTERS/SCANPIX
Vai Donalds Tramps atkal varētu kļūt par ASV prezidentu, ja tiks notiesāts?
Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps.
Pasaulē
2023. gada 2. augusts, 09:51

Vai Donalds Tramps atkal varētu kļūt par ASV prezidentu, ja tiks notiesāts?

Jauns.lv

Bijušajam ASV prezidentam Donaldam Trampam izvirzītas apsūdzības saistībā ar 2020. gada vēlēšanu ietekmēšanu, kas ir trešā reize šogad, kad bijušajam prezidentam izvirzītas kriminālapsūdzības.

Bet vai bijušais prezidents, kurš joprojām ir galvenais kandidāts uz 2024. gada republikāņu prezidenta nomināciju, varētu atkal ieņemt Ovālo kabinetu, ja tiks notiesāts par iespējamiem noziegumiem? Īsāk sakot, jā.

Kalifornijas Universitātes Losandželosas tiesību profesors Ričards L. Hasens – viens no valsts vadošajiem vēlēšanu tiesību ekspertiem – sacīja, ka Trampam joprojām ir ceļš uz prezidenta amatu, ja viņš uzvarētu atkārtoti 2024. gadā.

“Konstitūcijā ir ļoti maz prasību, lai pildītu prezidenta amatu, piemēram, jābūt vismaz 35 gadu vecam. Tas neliedz nevienam apsūdzētajam vai notiesātajam, vai pat tādam, kas izcieš cietumsodu, kandidēt un iegūt prezidenta amatu," viņš teica e-pastā CNN.

Vai prezidents varētu strādāt no cietuma? Tas ir mazāk skaidrs.

"Kā kāds varētu strādāt par prezidentu no cietuma, ir nepārbaudīts jautājums," sacīja Hasens.

Jaunākie noziedzīgie apsūdzības gadījumi pret Trampu ir: sazvērestība, lai apkrāptu ASV; sazvērestība, lai traucētu oficiālu procesu; amata procesa kavēšana un mēģinājums traucēt; un sazvērestība pret tiesībām.

Tie ir papildus 40 apsūdzībām atsevišķā federālajā apsūdzībā saistībā ar nepareizu rīcību ar slepeniem dokumentiem, kā arī 34 kriminālapsūdzībām par uzņēmējdarbības ierakstu viltošanu Manhetenā saistībā ar iespējamu klusu naudas maksājumu shēmu un piesegšana, iesaistot pornofilmu zvaigzni.

Ja Tramps tiktu notiesāts pirms 2024. gada vēlēšanām un uzvarētu konkursā, viņš varētu mēģināt sevi apžēlot, uzskata Hasens.

"Vai viņš to var izdarīt, nav pārbaudīts. Augstākajai tiesai, iespējams, būs jāizsver,” sacīja Hasens, piebilstot, ka Tramps, iespējams, varētu pārsūdzēt notiesājošo spriedumu konservatīvajā Augstākajā tiesā.