foto: scanpix
Krievija piedraud Dienvidāfrikai ar karu, ja tā arestēs Putinu
Krievija sola augstu cenu Sirila Ramafosas vadītjai Dienvidāfrikai par Putina arestu.
Pasaulē
2023. gada 19. jūlijs, 13:48

Krievija piedraud Dienvidāfrikai ar karu, ja tā arestēs Putinu

Jauns.lv

Dienvidāfrikā (DĀR) nākammēnes notiks BRICS samits, kurā, paredzams, piedalīsies Krievijas diktators Vladimirs Putins. Saskaņā ar Starptautiskās Krimināltiesas orderi viņa arestam Dienvidāfrikai Putins būtu jāaiztur un jānodod Hāgai. Taču jau vairākus mēnešus Dienvidāfrikā meklē iespējas, lai nenāktos Putinu aizturēt. 

DĀR prezidents Sirils Ramafosa ar zvērestu īpašā noklausīšanā atzina, ka Krievija viņam draudējusi ar karu. Ramafosa atzīmēja, ka Kremlis ir licis saprast, ka Putina arests tiks uztverts kā kara pieteikums. Johanesburgas Augstākā tiesa devusi rīkojumu publiskot Dienvidāfrikas prezidenta Kirila Ramafosas konfidenciālu paziņojumu par Krievijas diktatora Vladimira Putina aizturēšanu saskaņā ar Hāgas Starptautiskās Krimināltiesas orderi.

"Tas būtu pretrunā ar mūsu Konstitūciju riskēt karot ar Krieviju. Man ir konstitucionāls pienākums aizsargāt republikas nacionālo suverenitāti, mieru un drošību," sacīja Ramafosa.

Viņš arī apgalvoja, ka, iespējams, "šobrīd nav likumīga pamata prezidenta Putina arestam un izdošanai".

"Ministru kabinets ir noteicis, ka BRICS samits notiks tā, lai Dienvidāfrika ievērotu savas starptautiskās un juridiskās saistības," teikts Ramafosas paziņojumā.

Ramafosa par prokuroru "fundamentālu kļūdu" nodēvēja ierosinājumu Dienvidāfrikai paziņot, ka tā arestēs Putinu saskaņā ar orderi, ja viņš parādīsies tās teritorijā. 

"Valdība zina savus pienākumus. Tā neredz nepieciešamību to publiski paziņot. Dienvidāfrikai ir pienākums konfidenciāli apsvērt, kā tā gatavojas apstrādāt orderi," viņš sacīja.

Ramafosa arī uzstāja, ka prokuratūra atzīst, ka pienākums arestēt un izdot Putinu radīsies tikai "ja" viņš ieradīsies Dienvidāfrikā.