foto: imago images/Xinhua
Ķīna atklāj plānu, kā līdz 2030. gadam nogādāt astronautus uz Mēness
Ķīnas astronauti.
Pasaulē
2023. gada 13. jūlijs, 14:35

Ķīna atklāj plānu, kā līdz 2030. gadam nogādāt astronautus uz Mēness

Jauns.lv

Ķīnas amatpersonas trešdien atklāja jaunu informāciju par saviem plāniem pilotētai misijai uz Mēnesi, jo Ķīna cenšas kļūt par otro valsti, kas uz Mēness nogādājusi savus pilsoņus.

Kā ziņo valsts ziņu aģentūra "Xinhua", Ķīnas pilotējamās kosmosa aģentūras (CMSA) galvenā inženiera vietnieks Zhang Hailian atklāja provizorisko plānu trešdien Vuhānas pilsētā notikušajā samitā par kosmosu.

Misija, kas paredzēta līdz 2030. gadam, ir daļa no projekta, kura mērķis ir izveidot Mēness pētniecības staciju. Tā izpētīs, kā vislabāk izveidot šo iekārtu, kā arī veiks Mēness izpētes uzdevumus un citus eksperimentus, sacīja Džans.

Divas nesējraķetes nosūtīs Mēness virsmas nosēdināšanas aparātu un pilotējamu kosmosa kuģi uz Mēness orbītu, pirms tie pietauvosies viens otram, ziņo valsts izdevums Global Times. Pēc pietauvošanās Ķīnas astronauti uz kosmosa kuģa klāja ieies nolaižamajā aparātā, kas tiks izmantots, lai nolaistos uz Mēness virsmas.

Atrodoties uz Mēness, viņi ievāks paraugus un veiks "zinātnisko izpēti", bet pēc tam izkāps no tā un atkal satiksies ar orbītā gaidošo kosmosa kuģi, kas nogādās viņus mājās uz Zemes, ziņoja Global Times.

Lai sagatavotos misijai, Ķīnas pētnieki ir aizņemti, izstrādājot visu nepieciešamo aprīkojumu, tostarp Mēness tērpus, pilotētus Mēness roverus, pilotētus kosmosa kuģus un Mēness zemeslodes, ziņo Xinhua.