Pasaulē
2023. gada 12. jūlijs, 14:47

Miris “Nepanesamais esības vieglums” autors Milans Kundera

Jauns.lv

94 gadu vecumā miris čehu izcelsmes rakstnieks Milans Kundera, romāna “Nepanesamais esības vieglums” autors, kurš Parīzē dzīvoja gandrīz piecus gadu desmitus.

Morāvijas bibliotēka, kurā glabājas Kundera personīgā kolekcija, paziņoja, ka viņš otrdien, 12. jūlijā, pēc ilgstošas ​​slimības miris savā Parīzes dzīvoklī. "Milans Kundera bija rakstnieks, kurš sasniedza daudzas lasītāju paaudzes visos kontinentos un ieguva pasaules slavu," sacīja Čehijas premjerministrs Petrs Fiala, "viņš atstāja aiz sevis ne tikai ievērojamu daiļliteratūru, bet arī nozīmīgus esejas darbus."

foto: Gallimard/Profimedia/Shutterstock/ Vida Press
Milans Kundera.

Kundera dzimis Čehijas pilsētā Brno, bet devās emigrācijā uz Franciju 1975. gadā pēc tam, kad kritizēja padomju iebrukumu Čehoslovākijā 1968. gadā.

Viņa pirmais romāns "Joks" tika publicēts 1967. gadā, un tajā tika piedāvāts skarbs Čehoslovākijas komunistiskā režīma un partijas attēlojums, kurā viņš joprojām bija biedrs.

Galu galā viņš atmeta cerības, ka partija varētu tikt reformēta, un 1975. gadā pārcēlās uz Franciju. Četrus gadus vēlāk viņam tika atņemta Čehoslovākijas pilsonība.

1976. gadā viņš franču laikrakstam "Le Monde" sacīja, ka saukt viņa darbus par politiskiem nozīmē pārmērīgi tos vienkāršot, un tā aizēnot to patieso nozīmi, taču viņa grāmatām bieži ir politiska nokrāsa.

"Smieklu un aizmirstības grāmata" (1979) bija septiņās daļās rakstīts stāsts, kas parādīja totalitāro režīmu spēku izdzēst vēstures daļas un radīt alternatīvu pagātni.

Viņa slavenākais darbs “Nepanesamais esības vieglums” (1984) koncentrējās uz Prāgas pavasari un tā sekām. Pēc grāmatas stāsta ika uzņemta filma ar Danielu Deiju-Lūisu galvenajā lomā, bet režisors Filips Kaufmens 1988. gadā saņēma divas Kinoakadēmijas balvas nominācijas.

Viņš reti sniedza intervijas, uzskatot, ka rakstniekiem vajadzētu runāt ar saviem darbiem. Arī viņa attiecības ar dzimteni bieži pēc emigrācijas bija sarežģītas. Kundera par Čehijas pilsoni atkal kļuva 2019. gadā.