foto: VIA REUTERS/Scanpix
"Satrakojos" - Jevgēņijs Prigožins atbild, kāpēc sarīkoja bruņotu dumpi
Jevgēņijs Prigožins.
Pasaulē
2023. gada 12. jūlijs, 13:36

"Satrakojos" - Jevgēņijs Prigožins atbild, kāpēc sarīkoja bruņotu dumpi

Jauns.lv

Izdevums "Proekt" sastādījis privātā miltārā grupējuma "Vagner" dibinātāja Jevgēņija Prigožina "kriminālo un psiholoģisko portretu", kas pēc autoru teiktā veidots, aptaujājot vairākus desmitus viņa paziņu un darbinieku.

"Proekt" sarunu biedri cita starpā pastāstīja, ka sliecas norakstīt Prigožina sarīkoto dumpi uz viņa impulsīvo raksturu. Kā izteicies avots no "Vagner" dibinātāja tuvas apkārtnes, ar savu padoto Prigožins notikušo skaidrojis ar vārdu: "Satrakojos", raksta "Meduza".

Kā norāda "Proekt", līdzīgu versiju dažas dienas pēc dumpja izvirzījusi propagandiste Margarita Simonjana. Uzskaitot Prigožina dumpja versijas, viņa sacīja, ka viņš varējis "vienkārši satrakoties".

"Vagner" 23. jūnija vakarā paziņoja, ka Krievijas Aizsardzības ministrijas vienības devušas raķešu triecienu algotņu nometnēm, pašā militārajā resorā to noliedza.

"Vagner" grupējums, skanot iedzīvotāju atbalstam, pamet Rostovu pie Donas

Algotņu grupējuma "Vagner" kaujinieki naktī uz svētdienu (25. jūniju) atstājuši Rostovu pie Donas,

gallery icon

Drīz vien Prigožins izsludināja "taisnīguma maršu", un jau 24. jūnija pēcpusdienā "Vagner" karaspēks pārņēma savā kontrolē Rostovu pie Donas, Voroņežu un sāka virzīties Maskavas virzienā.

Tās pašas dienas vakarā Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņoja, ka veicis sarunas ar Prigožinu, kuru rezultātā viņam izdevies pārliecināt dumpinieku pārtraukt "karagājienu uz Maskavu". Pēc tam pats Prigožins paziņoja, ka "vagnerovieši" atgriežas lauka nometnēs.