foto: Vlad Karkov / SOPA Images/Sipa USA/ Vida Press
Karš patukšojis Krievijas cietumus
Lefortovas cietums Maskavā.
Pasaulē
2023. gada 10. jūlijs, 16:24

Karš patukšojis Krievijas cietumus

Jauns.lv

Ieslodzīto skaits Krievijas cietumos samazinājies līdz vēsturiskam minimumam – pēc oficiāliem datiem 1. februārī bija ap 400 000 cietumnieku.

Tik maz nekad nav bijis, norāda Valsts domes valsts pārvaldes un likumdošanas komisijas priekšsēdētāja pirmā vietniece Irina Pankina. Komisijas priekšsēdētājs Pāvels Krašeņinņikovs secina, ka tādējādi nav īstais laiks amnestijai.

Jūnijā Valsts dome pieņēma likumu, kas ļauj tiesātajiem slēgt līgumu par armijas dienestu. Faktiski tas tikai legalizēja jau ieslodzīto vervēšanas praksi karam pret Ukrainu, ko pērn uzsāka algotņu bandas vadītājs “Vagner” vadītājs Jevgeņijs Prigožins.

Viņš atzinis, ka savervējis 50 000 ieslodzīto, no kuriem krituši ap 20 procentu, tātad ap desmit tūkstošu. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis intervijā Spānijas laikrakstam “El Mundo” nesen pauda, ka Ukrainas bruņotie spēki likvidējuši 21 000 “vāgneriešu”.

Līdz ar masveida lielgabalgaļas vervēšanu Krievijas cietumi palikuši bez darbaspēka. Pērn Federālais sodu izpildes dienests krasi samazināja mežizstrādes apjomu, par 31%, līdz 1,27 miljoniem kubikmetru, kas ir zemākais rādītājs piecu gadu laikā.