foto: AFP/Scanpix
Gatavojoties 2024. gada olimpiskajām spēlēm, Parīze piedzīvo vērienīgas pārmaiņas
Strādnieki strādā būvlaukumā INSEP (Nacionālais sporta, ekspertīzes un veiktspējas institūts) olimpiskajā un paralimpiskajā mācību centrā Parīzē 2023. gada 29. jūnijā.
Pasaulē
2023. gada 9. jūlijs, 16:40

Gatavojoties 2024. gada olimpiskajām spēlēm, Parīze piedzīvo vērienīgas pārmaiņas

Jauns.lv

Līdz Parīzes 2024. gada olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijai ir palicis nedaudz vairāk par gadu, un pilsētā norit vērienīgi būvniecības projekti. Tomēr pilsētas dome raugās tālāk par spēlēm, cenšoties padarīt pilsētu klimatam draudzīgāku.

Veloceliņu izveide, skolu rotaļu laukumu apzaļumošana, sabiedrisko ēku siltināšana... Lai cīnītos ar klimata pārmaiņām, Parīzes pilsētas dome vasarā plāno paātrināt darbu pie ēku un ceļu pielāgošanas, trešdien paziņoja pilsētas būvniecības vadītāja vietnieks.

Vasaras periodā Francijas galvaspilsētā tiks īstenoti 1700 projekti sabiedriskajās ēkās par aptuveni 180 miljoniem eiro, kuru galvenais mērķis ir "paātrināt vides darbību" (ēku siltināšana, energoefektivitāte, ventilācija utt.).

Plānots īstenot arī uzturēšanas un uzlabošanas projektus, tostarp skolu tualešu un 22 pieejamības projektus.

"Šie projekti nav daudzskaitlīgki, taču tie ir ļoti nozīmīgi, jo mēs apzaļumojam pilsētu, atvieglojam pārvietošanos ar velosipēdu un renovējam ēkas daudz augstākā līmenī nekā līdz šim," skaidroja komunistu deputāts Žaks Bodjē.

Ceļš uz tīrāku pilsētu ar velosipēdu

Runājot par ceļiem, rātsnams ziņoja par 522 ceļiem, taču to platība ir daudz lielāka - aptuveni 1,2 miljoni m2, jo tiek strādāts pie tramvaja un 26 km jaunu veloceliņu.

"Mēs piekrītam, ka šovasar būs lielāka mēroga būvdarbi. Mēs saskaramies ar lielu izaicinājumu saistībā ar klimata pārmaiņām un gaisa piesārņojumu, un mums ir jāmaina situācija," skaidroja EELV vietnieks mobilitātes jautājumos Deivids Beljards.

Ievēlētie pārstāvji arī paziņoja par ceļu un tīklu darbu iesaldēšanu Parīzē uz olimpiskajām spēlēm laikā no 2024. gada 15. jūnija līdz 15. septembrim. Pēc tam visi būvdarbi būs vai nu jāpabeidz, vai arī jāatsauc un jānodrošina.