foto: AFP/Scanpix
Stoltenbergs tiksies ar Turcijas un Zviedrijas līderiem
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.
Pasaulē
2023. gada 6. jūlijs, 23:29

Stoltenbergs tiksies ar Turcijas un Zviedrijas līderiem

Jauns.lv/LETA

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pirmdien Viļņā noorganizējis tikšanos ar Turcijas un Zviedrijas līderiem, lai atrisinātu atlikušās problēmas saistībā ar Zviedrijas pievienošanos NATO.

Zviedrijas premjerministra Ulfa Kristersona un Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana tikšanās mērķis ir "pārvarēt plaisu, ko joprojām redzam starp Zviedrijas paveikto un Turcijas izpratni", ceturtdien paziņoja Stoltenbergs.

"Pozitīvs lēmums ir pilnīgi iespējams," sacīja Stoltenbergs, runājot par Turcijas iebildumiem pret Zviedrijas pievienošanos NATO un iespējām tos pārvarēt pirms nākamnedēļ Viļņā gaidāmā NATO samita.

Erdogans līdz šim ir bloķējis Zviedrijas uzņemšanu, pārmetot Stokholmai patvēruma došanu personām, ko Ankara uzskata par teroristiem, īpaši kurdu separātistu bruņotā grupējuma "Kurdistānas strādnieku partija" (PKK) kaujiniekiem.

Turcija un Ungārija ir vienīgās NATO dalībvalstis, kas vēl nav ratificējušas Zviedrijas uzņemšanu, lai gan tā pieteikumu dalībai aliansē iesniedza kopā ar Somiju vēl pērn pēc tam, kad Krievija sāka atkārtoto iebrukumu Ukrainā. Somija aprīlī kļuva par alianses dalībvalsti.

Cenšoties kliedēt Turcijas bažas, Zviedrija ir pastiprinājusi savus pretterorisma likumus, un Zviedrijas augstākā tiesa nesen apstiprināja PKK atbalstītāja izdošanu Turcijai, kas ir pirmais šāds gadījums. Taču Turcija joprojām nav piekāpusies.

Stoltenbergs solīja turpmākās dienas smagi strādāt, lai panāktu Ankaras piekrišanu līdz pirmdienai.