foto: AFP/Scanpix
"Vagner" dēļ Polija nostiprinās austrumu robežas aizsardzību
Polija sāka nostiprināt robežu ar Baltkrieviju pēc 2021. gada migrantu krīzes, kad Lukašenko mēģināja Poliju pārpludināt ar arābu migrantiem
Pasaulē
2023. gada 29. jūnijs, 14:16

"Vagner" dēļ Polija nostiprinās austrumu robežas aizsardzību

Jauns.lv/LETA

Polija pastiprina austrumu robežas aizsardzību, reaģējot uz Krievijas algotņu grupējuma 'Vagner" pārvietošanu uz Baltkrievijas teritoriju, pēc Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sēdes pavēstīja Polijas vicepremjers Jaroslavs Kačiņskis.

"Mums līdz ar grupējuma "Vagner" atrašanos Baltkrievijā ir, vismaz potenciāli, jauna situācija. Vadoties pēc informācijas, kas šobrīd ir mūsu rīcībā, var teikt, ka tie būs aptuveni 8000 karavīru. Tas ir elements, kas ir bīstams Ukrainai," skaidroja vicepremjers. "Tas ir potenciāli bīstams gan Lietuvai, gan var būt bīstams mums."

"Tas var nozīmēt jaunu fāzi hibrīdkarā, krietni sarežģītāku par to, ar kādu mēs esam sastapušies līdz šim. Tāpēc tiks pieņemti lēmumi, kas skar mūsu aizsardzības nostiprināšanu uz austrumu robežas," vicepremjera teikto citā izdevums "Wprost".

"Nostiprināšana skars gan spēku palielināšanu, kas pastāvīgi tur atradīsies, gan gan arī dažādu šķēršļu un fortifikāciju skaita palielināšanu, kam būtu jāaizsargā mūsu robeža uzbrukuma gadījumā," sacīja Kačiņskis. "Protams, tādas pārliecības nav, bet drošības politika sava rakstura dēļ ir orientēta uz visdrūmākajiem scenārijiem. Vadoties pēc šī principa, mums ir jābūt gataviem šāda veida lēmumiem."

"Vagner" grupējums, skanot iedzīvotāju atbalstam, pamet Rostovu pie Donas

Algotņu grupējuma "Vagner" kaujinieki naktī uz svētdienu (25. jūniju) atstājuši Rostovu pie Donas,

gallery icon

Uz ielām Rostovā pie Donas - kara tehnika. Prigožins draud gāzt Krievijas militāro vadību. 2023. gada 24. jūnijs

gallery icon

Jau vēstīts, ka algotņu grupējuma "Vagner" vadītājs Jevgeņijs Prigožins 23. jūnija vakarā paziņoja, ka "Vagner" algotņi no Ukrainas iegājuši Krievijā un dodas uz Maskavu nolūkā gāzt Krievijas militāro vadību. Algotņi pārņēma savā kontrolē Rostovu pie Donas un ceļā uz Maskavu grupējuma kolonnas sasniedza Voroņežas un Ļipeckas apgabalus. Taču nākamajā vakarā Prigožins paziņoja, ka vagnerieši pārtrauc virzīties uz Maskavu un dodas atpakaļ.

Kremlis 24. jūnija vakarā paziņoja, ka situāciju noregulēt palīdzējis Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko, un panākta vienošanas, ka Prigožins pārcelsies uz Baltkrieviju un tiks izbeigta pret viņu sāktā krimināllieta.