foto: EPA/Scanpix
Kremlis aizliedz reģioniem publicēt Ukrainā kritušo nekrologus
Ukrainā kritušo iebrucēji kapi Tulas apgabalā.
Pasaulē
2023. gada 21. jūnijs, 07:23

Kremlis aizliedz reģioniem publicēt Ukrainā kritušo nekrologus

Jauns.lv

Krievijas reģioni ar lielāko karā pret Ukrainu bojā gājušo skaitu vairs nepublicē viņu nekrologus – tāds rīkojums saņemts no Kremļa.

Nekrologus tagad cenzē Burjatijā, aizsardzības ministra Sergeja Šoigu dzimtajā Tivā, Vologdas apgabalā, Krasnodaras novadā un citur, raksta “Verstka”, atsaucoties uz avotiem, tuviem reģionālajām varasiestādēm.

Līdzīgi izsakās arī anonīms parlamenta pārstāvis. “Bija bažas, ka [tas] novedīs pie nemieriem,” saka viens no avotiem. Turklāt, ja nav nekrologu, žurnālistiem grūtāk aprēķināt patieso kritušo skaitu. Sēru ziņu vietā Kremlis ieteicis gubernatoriem publicēt pozitīvas ziņas – par palīdzību militāristu ģimenēm un panākumiem frontē.

Pēc BBC krievu dienesta un “Mediazonas” aplēsēm, Krievija zaudējusi Ukrainā ap 25 500 karotāju. Var rēķināt, ka, ieskaitot ievainotos, kas neatgriezīsies karā, zaudējumi var būt ap 225 tūkstošiem. Ukraina apgalvo, ka likvidējusi teju 220 000 iebrucēju.

Pēc Krievijas Aizsardzības ministrijas datiem, apgādnieka militārista zaudējuma pensiju pērn noformēja 9000 cilvēku, gandrīz visi bija tuvinieki Ukrainā kritušajiem. Krievijas Aizsardzības ministrija pēdējo reizi septembrī apgalvoja, ka krituši 6099 cilvēki.