foto: AFP/Scanpix
Kremlis neveiksmīgi centies noslepkavot dubultaģentu Floridā
Putina mērķis bija bijušais Krievijas izlūkdienesta ierēdnis Aleksandrs Potejevs, kurš 2010. gadā palīdzēja FIB identificēt Krievijas spiegu tīklu ASV.
Pasaulē
2023. gada 20. jūnijs, 14:37

Kremlis neveiksmīgi centies noslepkavot dubultaģentu Floridā

Jauns.lv

2020. gadā ASV Federālās izlūkošanas birojs (FIB) izjauca Krievijas diktatora Vladimira Putina plānu noslepkavot bijušo augsta ranga Krievijas spiegu, kurš kļuva par Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) informatoru, atsaucoties uz ASV laikrakstu “The New York Times”, raksta Sargs.lv.

Sazvērestība, par kuru pirmdien paziņoja “The New York Times”, labi ilustrē vēl vienu piemēru par V.Putina asiņaino atriebības garu pret saviem ienaidniekiem, kas rezultējušies slepkavības mēģinājumos un slepkavībās Krievijā un visā pasaulē.  

V.Putina mērķis bija Aleksandrs Potejevs (Aleksandr Poteyev), bijušais Krievijas izlūkdienesta ierēdnis, kurš, kā ziņots, 2010. gadā palīdzēja FIB identificēt Krievijas spiegu tīklu, kuri dzīvo ASV priekšpilsētās un pilsētās austrumu krastā. Viņi dzīvoja dziļā aizsegā ar viltus vārdiem un strādāja parastu darbu, lai mēģinātu izveidot lielāku un dziļāku izlūkošanas tīklu ASV.

Saskaņā ar “The New York Times” datiem, Krievijas valdība 2019. gadā savervēja meksikāņu zinātnieku Hektoru Alehandro Kabreru Fuentesu (Hector Alejandro Cabrera Fuentes), lai atrastu A.Potejevu Maiamibīčā, Floridā, kur dubultaģents bija apmeties.

H.Fuentess tika arestēts 2020.gada februārī, mēģinot lidot atpakaļ uz Meksiku dažas dienas pēc tam, kad operācija tika izjaukta ārpus A.Potejeva apsargātās dzīvesvietas, vēsta “NYT”, taču ASV Tieslietu departaments tajā laikā sniedz ļoti neskaidras ziņas par viņš saistību ar Maskavu.

Tieslietu departaments toreiz paziņoja, ka Krievijas valdības amatpersonas ir sniegušas H.Fuentesam “ASV valdības avota transportlīdzekļa fizisko aprakstu un likušas H.Fuentesam noteikt automašīnas atrašanās vietu, iegūt avota transportlīdzekļa numura zīmes numuru un atzīmēt avota transportlīdzekļa fizisko atrašanās vietu. ”
Pēc tam H.Fuentesam 2020. gada aprīlī vai maijā bija paredzēts tikties ar Krievijas amatpersonu, lai nodotu informāciju par “avota” transportlīdzekli.

Kā norāda “NYT”, H.Fuentess sagrāva operāciju, pievēršot vietējo drošības dienestu uzmanību, pārāk uzkrītoši izsekojot A.Potejeva automašīnu. Tas izraisīja ASV varas iestāžu satraukumu, kuras atrada bijušā krievu spiega transportlīdzekļa fotogrāfijas H.Fuentesa tālrunī.

Tiek ziņots, ka pēc arestēšanas H.Fuentess amerikāņu izmeklētājiem sniedza detalizētu informāciju, par savām Krievijas kontaktpersonām, kuras strādā Krievijas Federālās drošības dienestā (FSB).  

Šis slepkavības mēģinājums bija tikai viena no vairākām Krievijas darbībām, kuru rezultātā ASV 2021. gada aprīlī paziņoja par sankcijām pret Krieviju un 10 Krievijas diplomātu, tostarp iespējamo spiegu, izraidīšanu. Krievija, atriebjoties, izraidīja 10 amerikāņu diplomātus.

Saskaņā ar “NYT”, izraidīto personu vidū bija augstākās izlūkošanas amatpersonas Maskavā un Vašingtonā.