foto: AFP/Scanpix
Lielbritānija nosaka jaunas sankcijas Baltkrievijai
Baltkrievijas diktators Aleksandra Lukašenko.
Pasaulē
2023. gada 8. jūnijs, 19:04

Lielbritānija nosaka jaunas sankcijas Baltkrievijai

Jauns.lv/LETA

Lielbritānija ceturtdien pavēstīja par jaunām sankcijām pret Baltkrieviju, šādi turpinot sodīt Minskas režīmu par tā atbalstu Krievijas karam pret Ukrainu, kā arī represijām pret valdības oponentiem.

Jaunie soda pasākumi skars Baltkrievijas eksportu, kas finansē diktatora Aleksandra Lukašenko administrāciju. Tas arī būs solis pret centieniem apiet Krievijas sankcijas.

Pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā Rietumi noteikuši vairākas sankciju kārtas Krievijai un tās sabiedrotajai Baltkrievijai.

Lielbritānija tagad aizliedz zelta, cementa, koka un gumijas eksportu no Baltkrievijas, kā arī bloķē banknošu un mašīnu tehnikas eksportu līdzās tādu preču, tehnoloģiju un materiālu eksportam, kas var tikt izmantoti ķīmisko un bioloģisko ieroču ražošanā.

Pasākumi arī ļauj Lielbritānijai liegt Baltkrievijas medijiem izplatīt propagandu un dezinformāciju Lielbritānijā, arī ar interneta starpniecību.

Sociālajiem medijiem un interneta pakalpojumu nodrošinātājiem būs jāierobežo piekļuve sankcijām pakļautajiem Baltkrievijas medijiem, tāpat kā tas šobrīd tiek darīts attiecībā uz Krievijas medijiem.

Ar jaunajām normām arī tiek paplašināti sankciju kritēriji, nodrošinot Lielbritānijas valdībai pamatu, lai vērstos pret plašāku baltkrievu loku, arī Lukašenko palīgiem, padomdevējiem un ministriem.