Pasaulē
2023. gada 8. jūnijs, 13:43

Smogs no Kanādas mežu ugunsgrēkiem varētu sasniegt arī Norvēģiju

Jauns.lv

Norvēģijas amatpersonas paziņoja, ka gaidāms, ka ceturtdien Norvēģijā ieplūdīs Kanādas meža ugunsgrēku dūmi, kas daļu ASV un Kanādas ir ietinusi biezā miglā.

Norvēģijas Klimata un vides pētniecības institūta atmosfēras un klimata zinātnieki izmantoja prognožu modeli, lai paredzētu, kā dūmi izplatīsies atmosfērā.

Kopš 1. jūnija dūmi ir pārvietojušies virs Grenlandes un Islandes, un novērojumos Norvēģijas dienvidos ir reģistrēta pieaugoša aerosolizēto daļiņu koncentrācija, norādīja neatkarīgā pētniecības iestāde.

"Iespējams, mēs varēsim redzēt miglu vai sajust dūmu smaku," sacīja NILU vecākais pētnieks Nikolass Evangeliou. "Tomēr mēs neuzskatām, ka daļiņu daudzums gaisā šeit, Norvēģijā, būs pietiekami liels, lai kaitētu mūsu veselībai."

ASV austrumu piekrastē ir novērots bīstams piesārņojuma līmenis, ko rada Kanādā degošie meža ugunsgrēki. Milzīgas neveselīga gaisa mēles stiepās līdz pat Vidusrietumiem. Dūmi ir ietekmējuši miljoniem cilvēku, aizkavējuši lidojumus lielākajās lidostās, pārcēluši augstākās beisbola līgas spēles un likuši cilvēkiem izvilkt pandēmijas laika sejas maskas.

Kanāda ir lūgusi palīdzību, lai apkarotu vairāk nekā 400 ugunsgrēku visā valstī.