foto: AFP/Scanpix
Baidens paraksta likumu par ASV parāda griestu pagaidu atcelšanu
ASV prezidents Džo Baidens.
Pasaulē
2023. gada 4. jūnijs, 11:23

Baidens paraksta likumu par ASV parāda griestu pagaidu atcelšanu

Jauns.lv/LETA

ASV prezidents Džo Baidens sestdien parakstīja likumu par federālā parāda griestu pagaidu atcelšanu, novēršot valsts defolta draudus divas dienas pirms Finanšu ministrijas noteiktā termiņa.

Fiskālās atbildības likumu trešdien pieņēma Kongresa Pārstāvju palāta, bet ceturtdien - Senāts.

Likums paredz parāda griestu atcelšanu līdz 2025. gada 1. janvārim, lai pie šī jautājuma nebūtu jāatgriežas nākamgad, kad notiks prezidenta vēlēšanas.

ASV Finanšu ministrija bija aplēsusi, ka valsts parāda griesti, kas pašlaik ir 31,4 triljoni dolāru, tiktu sasniegti 5. jūnijā. Līdz šim datumam nepanākot risinājumu, iestātos valsts defolts.

Lai ļautu valdībai turpināt aizņemties naudu un saglabāt maksātspēju, valsts parādsaistību griesti kopš 1960. gada kopumā tikuši paaugstināti vai uz laiku atcelti 78 reizes.

Parasti tas notiek bez lielas politiskās stīvēšanās, taču šogad Kongresa Pārstāvju palātas republikāņi apmaiņā pret balsīm pieprasīja būtiski samazināt izdevumus, bet demokrāti pret to iebilda.

Pārstāvju palātā vairākums ir republikāņiem, bet Senātā - demokrātiem.

Pēc sarežģītām abu pušu sarunām tika panākta vienošanās, ka ar aizsardzību nesaistītie izdevumi nākamgad paliks faktiski nemainīgi un 2025. gadā pieaugs tikai par 1%. Tas federālā budžeta deficītu nākamajos desmit gados ļaus samazināt par apmēram 1,5 triljoniem dolāru.