foto: AFP/Scanpix
Erdogana konkurents draud visiem 10 miljoniem bēgļu Turcijā
Turcijas opozīcijas kandidāts Kemals Kiličdaroglu
Pasaulē
2023. gada 18. maijs, 17:28

Erdogana konkurents draud visiem 10 miljoniem bēgļu Turcijā

Jauns.lv/LETA

Turcijas opozīcijas kopīgais kandidāts uz prezidenta amatu Kemals Kiličdaroglu, tuvojoties vēlēšanu otrai kārtai, ceturtdien pēkšņi mainījis savu līdz šim ieturēto toni, paziņojot, ka viņa ievēlēšanas gadījumā tiks izraidīti visi bēgļi.

"Tiklīdz nonākšu pie varas, es sūtīšu visus bēgļus uz mājām," preses konferencē Ankarā paziņoja Kiličdaroglu, piebilstot, ka viņu skaits Turcijā sasniedz aptuveni desmit miljonus.

Kiličdaroglu atbalstītāji vēlēšanu otro kārtu pasludinājuši par cīņu, kurā tiks izšķirts jautājums par Turcijas "izdzīvošanu".

Ja otrajā kārtā uzvarēs pašreizējais prezidents Redžeps Tajips Erdogans, Turcijā ieradīsies vēl desmit miljoni patvēruma meklētāju, norādīja Kiličdaroglu.

Vēlēšanu pirmajā kārtā uzvarēja Erdogans, iegūstot 49,52% balsu, kamēr par Kiličdaroglu balsoja 44,88% turku.

Lai gūtu uzvaru otrajā kārtā, opozīcijas kandidātam ļoti nepieciešams to vēlētāju atbalsts, kas pirmajā kārtā atbalstīja galējo nacionālistu kandidātu Sinanu Oganu, kurš izcīnīja 5,17% balsu.

Saskaņā ar ANO datiem Turcijā šobrīd uzturas 3,9 miljoni bēgļu, galvenokārt no kaimiņvalsts Sīrijas, un Kiličdaroglu nesniedza nekādu pamatojumu viņa piesauktajam bēgļu skaitam.

Kiličdaroglu vaino Erdoganu valsts robežu drošības graušanā. Mēs apturēsim "ļaužu plūdus, kas katru dienu ieplūst" mūsu zemē, jau pirmdien tviterī solīja Kiličdaroglu.

Tomēr nav skaidrs, vai Ogans spēs mobilizēt visus 2,8 miljonus savu vēlētāju balsošanai par to kandidātu, kuram viņš paudis atbalstu. Vietējais sociologs Ezers Sendžars aģentūrai DPA paudis viedokli, ka vairums Ogana atbalstītāju tomēr balsos par Erdoganu.

Kiličdaroglu arī paziņoja, ka bažījoties par iespējamo balsošanas rezultātu viltošanu, opozīcija gatavojas uz vēlēšanu iecirkņiem nosūtīt līdz pat miljonam novērotāju.