foto: ZUMAPRESS.com
Joks, kas izmaksāja 2 miljonus dolāru. Ķīna piemēro milzīgu naudas sodu par armijas saukļa izmantošanu jokā
Pasaulē
2023. gada 18. maijs, 11:15

Joks, kas izmaksāja 2 miljonus dolāru. Ķīna piemēro milzīgu naudas sodu par armijas saukļa izmantošanu jokā

Jauns.lv

Ķīnas varas iestādes piemēroja milzīgu naudas sodu, divus miljonus ASV dolāru, Ķīnas komiķim, kurš savā jokā brīvi izmantoja saukli, kas raksturo valsts armiju, vēsta CNN.

Li Haoshi, kas pazīstams ar skatuves vārdu House, šonedēļ pievērsa iestāžu uzmanību pēc tam, kad nedēļas nogalē savā komēdijas šovā “Century Theater” Pekinā lietoja frāzi, kas saistīta ar Tautas atbrīvošanas armiju.

 Daudziem Li joks varētu šķist nevainīgs.

Li izteica frāzi  "Smalks darba stils, kas spēj uzvarēt kaujās,” apvēršot labi zināmu Ķīnas Komunistiskās partijas saukli, kas attiecas uz Tautas atbrīvošanas armiju.

Šo frāzi 2013. gadā pirmo reizi izrunāja Ķīnas līderis Sji Dzjiņpins, kurš arī vada armiju, kad viņš izklāstīja sarakstu ar īpašībām, ko viņš pieprasa no valsts armijas. Kopš tā laika tā ir atkārtota dažādos oficiālos pasākumos un valsts plašsaziņas līdzekļos.

Tā kā oficiālā reakcija pieauga, Li atcēla visus savus priekšnesumus, bet viņu pārstāvošais izklaides uzņēmums “Shanghai Xiaoguo Culture Media” atvainojās visiem par notikušo.

Trešdien Pekinas pašvaldības Kultūras un tūrisma birojs paziņoja, ka uzņēmuma meitasuzņēmumam tiks uzlikts 1,91 miljona ASV dolāru naudas sods un atņemti 189 000 ASV dolāru, kas gūti "nelikumīgā peļņā". Uzņēmumam arī uz nenoteiktu laiku tika liegta iespēja rīkot uzstāšanās galvaspilsētā.

Trešdienas vakarā Pekinas policija paziņoja, ka ir sākusi izmeklēšanu pret Li, apgalvojot, ka viņa uzstāšanās ir "nopietni aizskārusi" armiju un radījusi "sliktu sociālo ietekmi".

2021. gadā Ķīna pieņēma likumu, kas aizliedz jebkādus militārpersonu apvainojumus un apmelošanu. Pagājušajā gadā kādam bijušajam pētnieciskajam žurnālistam tika piespriests septiņu mēnešu cietumsods pēc tam, kad viņš apšaubīja Ķīnas lomu Korejas karā.