Pasaulē
2023. gada 18. maijs, 10:20

ISW: Prigožins joprojām cer panākt Šoigu aiziešanu no amata

Jauns.lv/LETA

Krievijas algotņu grupējuma 'Vagner" dibinātājs Jevgēņijs Prigožins cer panākt aizsardzības ministra Sergeja Šoigu atstādināšanu no amata pēc "izšķirošās uzvaras Bahmutā" un nomainīt viņu ar atstādināto ministra vietnieku Mihailu Mizincevu, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi.

"Drošības struktūru cilvēki, šķiet, nav guvuši sekmes savos centienos iebiedēt Prigožinu un piespiest viņu pakļauties. Prigožins paziņojis, ka ir gatavs cīnīties ar "birokrātiem", un apsūdzējis viņus centienos iegūt vairāk varas, vienlaikus izmantojot "Vagner" kara vešanai," norāda amerikāņu domnīcas pārstāvji.

Prigožins arī apsūdzējis vārdā neminētas amatpersonas, ka tās ir vienaldzīgas pret krievu nāvēm frontē, sarkastiski paziņojot, ka nākošais Krievijas aizsardzības ministrs jau vairāk nekā nedēļu ir frontē, atbildot uz jautājumu, vai Šoigu ir pieņēmis viņa ielūgumu apmeklēt frontes līniju Bahmutā.

Analītiķi atgādina, ka nesen Prigožins publiskojis savu sadarbību ar bijušo Krievijas aizsardzības ministra vietnieku loģistikas jautājumos Mizincevu, kas šobrīd ir "Vagner" komandiera vietnieks, un nav izslēgts, ka Prigožins cenšas panākt Šoigu nomaiņu ar Mizincevu.

"Prigožins, šķiet, zina, ka Putins nav gluži pārliecināts par Šoigu spējām uzvarēt karā un, iespējams, cer, ka izšķirošā uzvara Bahmutā nodrošinās viņam ietekmes sviras, lai nomainītu Šoigu ar amatpersonām, kas ir saistītas ar "Vagner"," norāda ISW eksperti.

Gan Prigožins, gan Šoigu šo pretstāvi uztver kā eksistenciālu jautājumu, teikts ISW ziņojumā.