foto: Shutterstock
Krievijā vajā kara filmu veidotājus
Pasaulē
2023. gada 18. maijs, 10:14

Krievijā vajā kara filmu veidotājus

Jauns.lv

Tiesa Maskavā aizmuguriski arestējusi kinoproducentu Aleksandru Rodņanski, kurš piedalījies Fjodora Bondarčuka kara filmu tapšanā – strādājis pie “Staļingradas” un PSRS iebrukumam Afganistānā veltītās “9. rota”.

Tāds pats lēmums pieņemts par režisoru un scenāristu Ivanu Viripajevu. Viņus vaino “viltus ziņu” izplatīšanā par Krievijas armiju. Abas tiesas sēdes notika jau 27. aprīlī, bet informācija atklātībā nokļuvusi tagad, kad apsūdzētie izsludināti meklēšanā.

Rodņanskis publiski nosodījis iebrukumu Ukrainā un vainojis tajā diktatoru Vladimiru Putinu, kurš “iznīcinājis 200 miljonu cilvēku dzīves vienā mirklī”, gan Krievijā, gan Ukrainā.

Pērn oktobrī Krievijas Tieslietu ministrija Rodņanski pasludināja par “ārvalstu aģentu”. Viņš ir kinematogrāfists ceturtajā paaudzē, producējis pusi Krievijas kinogrāvēju un populārus seriālus, tostarp “Tētuka meitiņas”.

Viripajevs ir rakstījis scenāriju “Būmera” otrajai daļai. Arī viņš ir nosodījis agresiju pret Ukrainu: “Es esmu pret šo šausmīgo karu. Tagad es ar visu sirdi esmu ukraiņu tautas pusē. Tajā pašā laikā es uzskatu par savu pienākumu atbalstīt to Krievijas sabiedrības daļu, kas nešaubās, ka šis karš ir apkaunojums Krievijai.”

Jau pērn martā Viripajevs vērsās pie 40 Krievijas valsts teātriem, kas uzveda viņa lugas, brīdinot, ka autoratlīdzību pārskaitīs Ukrainas bēgļu palīdzības fondiem.

Filmas “9. rota” aktieris Arturs Smoļjaņinovs Krievijā ir pat iekļauts teroristu un ekstrēmistu sarakstā – viņš paziņoja, ka karotu Ukrainas pusē un viņam esot vienaldzīgs Krievijas turpmākais liktenis.

Putins agrāk ir lielījis “9. rotu” un tās veidotājus uzņēmis savā residence Novoogarevā.