foto: AFP/Scanpix
Ķīna ārvalstu vēstniecībām pieprasa noņemt Ukrainas karogus
Pasaulē
2023. gada 17. maijs, 13:41

Ķīna ārvalstu vēstniecībām pieprasa noņemt Ukrainas karogus

Jauns.lv/LETA

Ķīna pieprasījusi vairākām ārvalstu pārstāvniecībām Pekinā pie savām ēkām neizvietot "politizētu propagandu", ziņu aģentūrai "Reuters" atklājuši diplomāti, piebilstot, ka prasība ir saistīta ar Ukrainas karogiem, kas daudzviet izkārti pēc Krievija atkārtotā iebrukuma kaimiņvalstī.

Vairākas ārvalstu diplomātiskās misijas Ķīnā ir izkārušas Ukrainas karogus vai ar plakātiem un fasāžu izgaismošanu demonstrējušas atbalstu Ukrainai.

"Mēs un citi saņēmām vēstuli, kurā vēstniecības un pārstāvniecības aicinātas atturēties no ēku ārsienu izmantošanas "politizētai propagandai," sarunā ar "Reuters" atklājis kāds anonīms diplomāts, uz kura pārstāvētās vēstniecības sienas ir atainots Ukrainas karogs.

Diplomāts uzsvēris, ka viņa pārstāvētā misija negrasās pakļauties prasībai.

Vēl trīs citi diplomāti Pekinā apstiprinājuši, ka ir informēti par tādu Pekinas prasību, piebilstot, ka tajā Ukrainas karogs nav tieši pieminēts, bet ir skaidras norādes, kas liecina, ka tas ir mērķis.

Ķīnas Ārlietu ministrija nav komentējusi šīs ziņas.

Dažas nedēļas pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā pie Kanādas vēstniecības Pekinā sienas izvietots plakāts ar Ukrainas karogu tika apķēpāts ar grafiti, kas vērsts pret NATO.

Arī Eiropas Savienības, Lielbritānijas, Vācijas un Polijas diplomātiskās pārstāvniecības Pekinā ir izvietojušas Ukrainas simboliku pie savām ēkām.

Ķīna ir aicinājusi panākt mieru Ukrainā, tomēr ir atturējusies nosodīt savu sabiedroto Krieviju, izsaucot kritiku rietumvalstīs.

Trešdien pie vairāku ārvalstu pārstāvniecību ēkām izvietoti arī varavīksnes krāsas karogi par godu Starptautiskajai dienai pret homofobiju, transfobiju un bifobiju, tādējādi paužot atbalstu seksuālo minoritāšu kopienai. Jūnijs tiek atzīmēts kā seksuālo minoritāšu praida mēnesis.

Ķīna pēdējo gadu laikā tiek kritizēta arī par vēršanos pret seksuālajām minoritātēm, bet pagaidām nav skaidrs, vai tā iebilst arī pret varavīksnes krāsas karogiem.