foto: Shutterstock
Japānā populāra kļūst jauna profesija - smaidu treneris
Ilustratīvs foto.
Pasaulē
2023. gada 16. maijs, 11:53

Japānā populāra kļūst jauna profesija - smaidu treneris

Jauns.lv

Pēc trīs gadu ilgas masku lietošanas saistībā ar Covid-19 pandēmiju, daži japāņi jūt, ka viņu sejas izteksme ir mazliet sarūsējusi, vēsta “The New York Times”.

Pirms aptuveni sešiem gadiem radio raidījumu vadītāja Keiko Kavano atklāja, ka, pārtraucot balss artikulācijas vingrinājumus, viņas smaids sāka bālēt. Kādā brīdī viņai bija grūti pacelt mutes kaktiņus.

Tāpēc tolaik 43 gadus vecā Kavano kundze nolēma uzzināt, kā darbojas sejas muskuļi. Pēc tam, kad viņa izmantoja iegūtās zināšanas, lai atdzīvinātu savu smaidu, viņa sāka palīdzēt citiem darīt to pašu ar devīzi "Vairāk smaida, vairāk laimes".

Tā kā daudzi cilvēki Japānā pēc trim gadiem beidzot varēja novilkt maskas, viņi konstatēja, ka viņu sejas izteiksme ir nedaudz sarūsējusi.

"Cilvēki nav daudz centušies smaidīt zem maskām," Kavano kundze teica pagājušajā nedēļā, dažas dienas pēc tam, kad Japāna pazemināja Covid-19 statusu līdz tādam pašam statusam kā parastām slimībām.

Kavano kundze sāka mācīt smaidīt sporta zālē 2017. gadā, strādājot par biznesa etiķetes treneri.

Neraugoties uz to, ka viņai nav medicīniskās izglītības, viņas mācību programma, kas parasti tiek pasniegta vienas stundas sesijās tiešsaistē vai klātienē, balstās uz jogas principiem un uzsver zigomātisko muskuļu, kas velk mutes kaktiņus, stiprināšanu. Viņa arī uzskata, ka muskuļi tieši zem acīm ir ļoti svarīgi un ka vāji muskuļi rada uzacu uzmetumu izraisītu smaidu, kas var padarīt pieri grumbuļainu.

"Cilvēki trenē ķermeņa muskuļus, bet ne sejas," viņa teica.

Pēc uzstāšanās sporta zālē viņa sāka mācīt smaidīt pansionātos un uzņēmumu birojos, kā arī privātpersonām, cerot, ka labāks smaids varētu palīdzēt iegūt labāku darbu vai uzlabot laulības izredzes.

Tad sākās pandēmija, kas kaitēja viņas biznesam, jo visu cilvēku smaidi tika paslēpti aiz sejas maskām. Tomēr Kavano kundzei laiku pa laikam tika lūgti padomi, kā smaidīt caur maskām.

Japānā pandēmijas laikā masku nēsāšana nebija juridiski noteikta, bet tā tik un tā kļuva plaši izplatīta, daļēji tāpēc, ka japāņi jau gadu desmitiem maskējas, lai pasargātu sevi no alerģijām, piesārņojuma vai arī lai pasargātu citus no slimībām.

Kavano kundze saviem klientiem stāstīja, ka maskas smaida atslēga ir acu muskuļu pacelšana. Viņa teica, ka kāda televīzijas raidījumu vadītāja demonstrēja viņas metodi valsts mēroga raidījumā, un ziņa par to internetā palīdzēja palielināt viņas atpazīstamību.

Taču vislielākais pieprasījuma pieaugums pēc viņas pakalpojumiem radās februārī, kad valdība paziņoja, ka oficiālie ieteikumi par masku valkāšanu tiks ievērojami atviegloti.