foto: AFP/Scanpix
Uzlādē auto brauciena laikā! Zviedrijā taps pasaulē pirmais elektriskais ceļš
Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Pasaulē
2023. gada 9. maijs, 11:10

Uzlādē auto brauciena laikā! Zviedrijā taps pasaulē pirmais elektriskais ceļš

Jauns.lv

Zviedrijā taps pirmais elektriskais autoceļš pasaulē, un, iespējams, līdz 2035. gadam Zviedrijā tiks izbūvēti vēl 3000 km elektrisko autoceļu, vēsta "Euronews".

Tā kā Eiropas Savienība pagājušajā mēnesī pieņēma nozīmīgu likumu, kas paredz, ka no 2035. gada visi jaunie pārdotie automobiļi nedrīkstēs radīt CO2 emisijas, Eiropas valstis steidzīgi gatavo infrastruktūru, kas nepieciešama mobilitātei bez fosilās degvielas.

Zviedrija uzsākusi pārveidot šoseju par pastāvīgi elektrificētu ceļu - pirmo šāda veida ceļu pasaulē.

Braucot pa elektrisko ceļu automašīnas un kravas automašīnas varēs uzlādēt savas baterijas.

Eksperti norāda, ka dinamiskā uzlāde ļauj veikt lielākus attālumus ar mazākām baterijām un izvairīties no gaidīšanas pie uzlādes stacijām.

Šī Skandināvijas valsts ir aizsākusi ceļu elektrifikāciju, īstenojot vairākus izmēģinājuma projektus, tostarp pasaulē pirmo pagaidu elektrisko ceļu.

"Mēs uzskatām, ka elektrifikācijas risinājums ir ceļš uz transporta nozares dekarbonizāciju, un mēs strādājam ar vairākiem risinājumiem," medijam "Euronews Next" sacīja Zviedrijas transporta pārvaldes "Trafikverket" stratēģiskās attīstības direktors Jans Pettersons.

Izvēlētais autoceļš, Eiropas maršruts E20, savieno loģistikas mezglus starp Hallsbergu un Ērebro, kas atrodas starp trim valsts lielākajām pilsētām - Stokholmu, Gēteborgu un Malmi.