foto: AFP/Scanpix
Pirāti nolaupījuši kuģi ar diviem lietuviešiem uz klāja; viens šo bija plānojis kā pēdējo braucienu jūrā
Tankeris "Monjasa Reformer".
Pasaulē
2023. gada 5. maijs, 17:11

Pirāti nolaupījuši kuģi ar diviem lietuviešiem uz klāja; viens šo bija plānojis kā pēdējo braucienu jūrā

Jauns.lv/LETA

Pirāti nolaupījuši kuģi ar diviem lietuviešiem uz klāja, piektdien paziņojis Lietuvas Nacionālais krīžu vadības centrs, piebilstot, ka šobrīd notiek glābšanas operācija.

Centrs pavēstīja, ka Lietuvas iestādes jau no pirmajām incidenta dienām ir informētas par lietuviešu atrašanos uz nolaupītā kuģa.

"Glābšanas operācija tika uzsākta uzreiz pēc tam, kad tika saņemta informācija no starptautiskajiem partneriem. Dienesti pastāvīgi sazinās ar tuviniekiem un konsultē viņus," paziņoja centrs.

Centrs neatklāja plašāku informāciju par nolaupīto kuģi, tā atrašanās vietu un nolaupīšanas laiku. Centrs skaidroja, ka informācija tiek turēta noslēpumā, lai neapdraudētu glābšanas operāciju un lietuviešu ķīlnieku dzīvību un veselību.

TV3.lt vēsta, ka uz nolaupītā Dānijas tankera "Monjasa Reformer", kurš devies jūrā zem Libērijas karoga, esot kopumā atradušies 16 cilvēki, no kuriem 10 izglābis kāds franču karakuģis, bet seši, tostarp divi Lietuvas pilsoņi joprojām ir nolaupīti. Pirātu uzbrukums Gvinejas straumē Āfrikas rietumu piekrastē Kongo ūdeņos esot noticis 25. martā.

Lietuvas ārlietu ministrs Gabriels Landsberģis portālam "15min" atklāja, ka varasiestādes ir informētas par šo incidentu kopš 27. marta.

TV3.lt vēsta, ka vienam no lietuviešu jūrniekiem - 65 gadus vecajam galvenajam elektromehāniķim - šis bija paredzēts kā pēdējais brauciens jūrā, jo marta vidū viņš tieši sasniedzis pensijas vecumu. Viņa dēls Mindaugs izmisīgi lūdz pirātus apžēloties par tēvu.

"Pats fakts Lietuvas dienestiem un atbildīgajām institūcijām ir zināms jau kādu laiku. Ir izveidota krīzes vadības grupa, un tajā ir iekļauti Ārlietu ministrijas pārstāvji. Grupa pastāvīgi sazinās ar sarunu vedējiem," paziņoja ministrs.

Jauns.lv jau vēstīja, ka "Monjasa Reformer" ar 16 apkalpes locekļiem pirātu gūstā nonāca 25. martā, bet ceturtdien Francijas karaflotes kuģi to atraduši pie Santomē un Prinsipi krastiem. 

Kad tika noteikta kuģa atrašanās vietā, "pirāti kuģi bija pametuši un līdzi paņēmuši daļu apkalpes locekļu", paziņoja "Monjasa". 

"Izglābto apkalpes locekļu veselības stāvoklis ir labs un viņi nogādāti drošībā un saņem pienācīgu aprūpi pēc tik šausminošiem notikumiem," piebilsts paziņojumā. 

Detalizētāka informācija par nolaupīto apkalpes locekļu skaitu un valstisko piederību netiek publiskota. Kompānija uzsvēra, ka sadarbojas ar varasiestādēm, lai garantētu apkalpes locekļu drošu atbrīvošanu.

Pirāti nav sabojājuši nedz kuģi, nedz tā kravu, apliecināja kuģa īpašnieks. 

135 metrus garais kuģis "ārkārtas situācijā" nonāca 25. martā aptuveni 160 jūras jūdžu attālumā no Kongo Republikas ostas pilsētas Puentnuāras, iepriekš pavēstīja uzņēmums "Monjasa".

Kad pirāti iekļuvuši kuģī, apkalpe patvērusies kuģa citadelē "atbilstoši ārkārtas situāciju protokolam". Incidenta brīdī kuģis "bija dīkstāvē". 

Gvinejas līcis kuģniecības uzņēmumiem sagādājis raizes, tomēr pēdējos gados tas bijis mierīgs apvidus.

2022. gadā tur notikuši uzbrukumi trim kuģiem, bet 2019. gadā - 26, liecina Jūras lietu informācijas sadarbības un informētības centra dati.