foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/ Vida Press
Vai Putins uzklausīs Ķīnas līderi? Tieši ar viņu Zelenskis pārrunāja kodoljautājumu
Ķīnas līderis Sji Dzjiņpins ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu Kremlī, Krievijā, 2023. gada 21. martā.
Pasaulē
2023. gada 4. maijs, 07:07

Vai Putins uzklausīs Ķīnas līderi? Tieši ar viņu Zelenskis pārrunāja kodoljautājumu

Jauns.lv

Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins var uzklausīt Ķīnas līderi Sji Dzjiņpinu. Tieši ar viņu Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pārrunāja kodoljautājumu.

Ukrainas prezidenta biroja vadītāja vietnieks Igors Žovkva norādīja, ka Rietumiem ir sava stratēģija karā Ukrainā, raksta UNIAN.

"Tā ir vispusīga palīdzība Ukrainai vairākās komponentēs. Tie vispirms ir ieroči, ieroči un vēlreiz ieroči. Katra rietumvalsts zina, tai ir skaidrs uzskaitījums, kas Ukrainai nepieciešams no šīs valsts, ne vairāk un ne mazāk.

Otrā komponente ir Ukrainas finansiālais atbalsts. Un šeit mēs saņemam atbalstu no mūsu Amerikas partneriem un citām valstīm, Eiropas Savienības, ziniet par labvēlīgām attiecībām ar Starptautisko Valūtas fondu," intervijā TSN stāstīja Žovkva.

Un viņš norādīja, ka trešā komponente ir kodolenerģija
"Ja jūs runājat par kodolkomponenti, prezidents vairākkārt ir teicis, kāpēc oficiālās kodolkluba valstis nedrīkst atļaut vienai kodolvalstij - nevis vienotai, bet vienai - diktēt noteikumus citām valstīm. Par to, starp citu, Ukrainas prezidents runāja arī savā telefonsarunā ar Sji Dzjiņpinu.

Viņš teica, ja jūs izsakāt viedokli par nepieciešamību nodrošināt visas pasaules kodoldrošību, vajag, lai Ķīna pasaka savu stingro vārdu un neļauj Krievijai šantažēt visu pasauli ar kodolieroču pielietošanu. Tas ir pirmais punkts prezidenta Zelenska "Miera formulā" - kodoldrošības un radiācijas drošības nodrošināšana," rezumēja Žovkva.

Ķīnas nostāja par karu Ukrainā - kas zināms

26. aprīlī prezidents Volodimirs Zelenskis pirmo reizi kopš 2022. gada 24. februāra veica telefonsarunu ar Ķīnas līderi Sji Dzjiņpinu. Vienlaikus Pekina piekrita sūtīt speciālos pārstāvjus uz Ukrainu un citām valstīm politiskam "krīzes noregulējumam Ukrainā".

Savukārt Krievijā slavēja Ķīnu, paziņojot, ka augstu novērtē tās diplomātiskos centienus. Savukārt ASV pozitīvi reaģēja uz Zelenska un Sji telefonsarunu.

1. maijā Ķīnas delegācija ANO pirmo reizi nobalsoja par Ģenerālās asamblejas rezolūciju, kurā Krieviju dēvē par agresoru karā pret Ukrainu.