foto: PantherMedia / Craig Robinson
Dubaijā tiks būvēta pasaulē pirmā 3D tehnikā drukātā mošeja
Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Pasaulē
2023. gada 8. maijs, 06:33

Dubaijā tiks būvēta pasaulē pirmā 3D tehnikā drukātā mošeja

Jauns.lv

Pēdējos gados 3D drukāšana tiek izmantota, lai būvētu visu, sākot no mājām līdz uzņēmumiem un pat tiltiem. Tagad Dubaijā tiek plānots būvēt pasaulē pirmo 3D drukātā formātā izgatavoto mošeju, vēsta CNN.

Saskaņā ar Dubaijas valdības Islāma lietu un labdarības departamenta (IACAD) inženierijas nodaļas vadītāja Ali Mohammada Alhaljana Alsuvaidi teikto, ēka būs paredzēta 600 dievlūdzējiem un aizņems 2000 kvadrātmetru platību divos stāvos. Tā tiks būvēta no betona maisījuma, būvniecību plānots sākt līdz gada beigām un pabeigt 2025. gada pirmajā ceturksnī.

"Mēs izvēlējāmies mošejas 3D drukāšanu, jo tā ir jauna un inovatīva tehnoloģija, kas potenciāli var ietaupīt laiku un resursus salīdzinājumā ar tradicionālajām būvniecības metodēm," sacīja Alhaljans Alsuvaidi. IACAD atteicās nosaukt uzņēmumu, kas būs atbildīgs par būvniecību.

Ēku būvniecībai, izmantojot 3D drukāšanu, ir nepieciešamas lielas drukas mašīnas, kas tiek programmētas ar dizaina informāciju. Tās izspiež būvmateriālu no sprauslas, veidojot konstrukciju slāņos. Lielākā daļa 3D drukāto konstrukciju ir izgatavotas no betona, taču ir iespējams drukāt arī no citiem materiāliem, piemēram, māla.

Dubaija ir izvirzījusi mērķi kļūt par pasaules 3D drukāšanas galvaspilsētu, un 2018. gadā tā sāka īstenot "3D drukāšanas stratēģiju", kurā plānots, ka līdz 2030. gadam 25% no emirāta jaunbūvēm tiks drukātas 3D formātā.