foto: EPA/Scanpix
Apspriež gandrīz pilnīgu eksporta aizliegumu uz Krieviju
Cilvēks kreklā ar uzrakstu "Krievija" noskatās uz Sarkanajā laukumā notiekošo.
Pasaulē
2023. gada 30. aprīlis, 08:05

Apspriež gandrīz pilnīgu eksporta aizliegumu uz Krieviju

Jauns.lv

Vairākas Ukrainas sabiedrotās valstis, tajā skaitā ASV, apsver iespēju vairumam preču noteikt pilnīgu eksporta aizliegumu uz Krieviju, vēstī situāciju labi pārzinoši avoti.

Tie norāda, ka G7 valstu amatpersonas šo ierosinājumu apsver pirms līderu samita, kas maijā norisināsies Japānā, un mērķis būtu panākt, lai arī Eiropas Savienības dalībvalstis pievienojas šim aizliegumam.

Par ierosinājumiem gan šobrīd norisinās diskusijas, un tie varot mainīties. Tie paredzētu pilnībā mainīt pašreizējo sankciju režīmu, aizliedzot visu preču eksportu, ja vien tās netiktu pakļautas izņēmumiem. Pašreizējie noteikumi atļauj visu preču eksportu, ja tām nav piemērotas sankcijas.

Visticamāk, aizliegumam netiktu pakļautas medicīnas un lauksaimniecības preces, tajā skaitā pārtika. Pēdējās importu gan lielai daļai kopš 2014. gada aizliegusi pati Krievija.

Vienlaikus norādīts, ka attiecībā uz ES dalībvalstu pievienošanos šim ierosinājumam paredzami ievērojami šķēršļi, ņemot vērā joprojām uz Krieviju eksportējošo uzņēmumu iebildumus.

Līdz šim sankciju dēļ ES un G7 valstu uz Krieviju eksportēto preču vērtība samazinājusies gandrīz par pusi, taču tas nozīmē, ka Krievija no Eiropas, ASV, Kanādas un Japānas saņēmusi preces 66 miljardu dolāru vērtībā.

G7 valstis uzskata, ka tas Krievijas ekonomikai joprojām nodrošina pārāk lielu atbalstu, jo sevišķi, kad Maskava atrod sankciju apiešanas veidus, ievedot preces caur trešajām valstīm.