foto: AP/Scanpix
ES valstis vienojas vēl uz gadu apturēt muitas nodevas importam no Ukrainas
Kuģi Izmailas ostā uz dienvidiem no Odesas
Pasaulē
2023. gada 28. aprīlis, 18:15

ES valstis vienojas vēl uz gadu apturēt muitas nodevas importam no Ukrainas

Jauns.lv/LETA

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pārstāvji Briselē piektdien vienojās vēl uz gadu apturēt muitas nodevas importam no Ukrainas.

Muitas nodevu apturēšana atbalstīs Ukrainas ekonomiku pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, tviterī paziņoja Zviedrija, kas ir ES prezidējošā valsts.

Nav skaidrs, vai visas ES dalībvalstis atbalstīja šo lēmumu, kam nav nepieciešama vienprātība.

Bulgārija, Ungārija, Rumānija, Slovākija un pat Polija, kas ir pārliecināta Ukrainas atbalstītāja, ierobežoja graudaugu un vairāku pārtikas produktu importu no Ukrainas, sūdzoties, ka lētie Ukrainas graudi, kas ieplūst ES, kropļo vietējo tirgu.

Eiropas Savienība uz laiku apturēja importa nodevas 2022.gadā, lai ļautu Ukrainai, kas ir viena no pasaules lielākajām graudu ražotājām, eksportēt savu labību uz citām valstīm caur ES pēc tam, ka Krievija okupēja Ukrainas Melnās jūras ostas.

Šis solidaritātes solis kopā ar tirdzniecības ceļu paplašināšanos noveda pie Ukrainas labības un pārtikas preču pieplūdumu Ukrainas kaimiņvalstīs, kas ietilpst ES. Labība šajās valstīs ir uzkrājusies un pazeminājusi vietējās produkcijas cenas, izraisot lauksaimnieku protestus.

Reaģējot uz to, Eiropas Komisija (EK) cita starpā paziņoja par papildus finansiālo palīdzību 100 miljonu eiro apmērā, un norādījusi, ka tā turpinās analizēt situāciju lauksaimniecības tirgū, kā arī iespējas un pamatotību jebkāda atbalsta iespējamai piešķiršanai dalībvalstīm.