Pasaulē
2023. gada 17. aprīlis, 18:13

"Vagner" kaujinieki atzīstas bērnu un civiliedzīvotāju slepkavošanā Bahmutā

Jauns.lv

Video sarunā ar Krievijas cilvēktiesību organizācijas Gulagu.net dibinātāju Vladimiru Osečkinu divi “Vagner” algotņi atzinušies šausminošos noziegumos, ko viņš un citi algotņi pastrādājuši Ukrainā pēc “Vagner” vadītāja Jevgeņija Prigožina pavēles.

Sarunai ar Gulagu.net piekrita bijušais Krievijas federālā cietuma Saratovas apgabalā notiesātais Azamats Uldarovs un Voroņežas apgabala bijušais notiesātais Aleksejs Savičevs. Abi “Vagner” kaujinieki atzinušies ukraiņu civiliedzīvotāju un bērnu slepkavībās.

42 gadus vecais Krievijas iedzīvotājs Alzamats Uldarovs, kurš privātajā algotņu armijā “Vagner” tika savervēts no Saratskas kolonijas, vēl nesen bija vienas no algotņu vienībām komandieris.

Viena no epizodēm, ko Uldarovs min, ir līdz 400 civiliedzīvotāju slepkavību deviņstāvu ēkas pagrabā Bahmutā. Tas noticis 18. martā. 

"Nogalināja bērnus. Par mani taču ir video, es to neslēpju. Man tika dota komanda – es nogalināju. Ko man atlika darīt? Mums tika dota komanda izvest civiliedzīvotājus no Bahmutas, Artemovskas. Es devos glābt viņus, šos civiliedzīvotājus. Bija bērni, hoholi (žargonā - ukraiņi - red.). Viņi ir tādi paši karotāji. Viņi ir cienīgi karotāji, viņi cīnās par savu valsti, par savu ideju. Es viņus nenosodu. Viņi ir cienīgi pretinieki. Bet karš ir karš. Kad iegāju pagrabā, tur bija bērni. Un mana pavēle ​​ir nevienu nelaist ārā. Nevienu. Es izpildīju komandu un nevienu nelaidu ārā. Mēs iegājām kā grupa un nevienu nelaidām ārā. Bija kādi 40 bērni, kopumā 300-400 cilvēku. Man nebija izvēles, es nevarēju darīt neko citādāk. Bija pavēle ​​visus iznīcināt. Tā bija liela māja, deviņstāvu ēka. Viss pagrabs, pirmais un otrais stāvs tika pieblīvēts un mīnēts. Man nebija izvēles. Es pieņēmu lēmumu un devu komandu vuņus "nonullēt" (nogalināt - red.). Tā bija Prigožina pavēle - nogalināt  visus. Neņem nevienu gūstā," video pavēstīja Uldarovs.

A. Savičevs arī pastāstīja, ka Vāgnera kaujiniekiem draudot ar nāvi, ja viņi runās ar žurnālistiem. 

"Civilie iedzīvotāji ir aizbraukuši. Un bija pavēle - visus, kam ir 15 gadi un vairāk, nekavējoties, bez vārdiem, nošaut. Nošāvām 20-24 cilvēkus, no tiem 10 bija 15 un 17 gadus veci,» stāstīja A.Savičevs. Uz jautājumu, cik neapbruņotu civiliedzīvotāju viņi nogalināja 2023. gadā. februārī A. Savičevs atbildēja, ka 15 gadus vecos ukraiņus "diez vai var saukt par civiliedzīvotājiem".

Abi bijušie "Vāgnera" vienību komandieri arī stāstīja, ka Prigožina kungs personīgi devis pavēles par nāvessodu izpildi un slepkavībām, apstiprinājis teroristiskas metodes un brutalitāti.