foto: AP/Scanpix
ASV, demonstrējot spēku pret Ziemeļkoreju, "izved pastaigā" savus kodolieroču bumbvedējus
ASV uz Korejas pussalu atkal nogādāja B-52 bumbvedējus, kas spējīgi nest kodolieročus.
Pasaulē
2023. gada 8. aprīlis, 16:04

ASV, demonstrējot spēku pret Ziemeļkoreju, "izved pastaigā" savus kodolieroču bumbvedējus

Jauns.lv

Trešdien ASV, demonstrējot spēku pret Ziemeļkoreju un bažījoties, ka Ziemeļkoreja varētu veikt kodolizmēģinājumu, uz Korejas pussalu atkal nogādāja B-52 bumbvedējus, kas spējīgi nest kodolieročus.

Tāla darbības rādiusa bumbvedēji kopā ar ASV un Dienvidkorejas iznīcinātājiem piedalījās kopīgās gaisa mācībās virs Korejas pussalas, paziņoja Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija. Tā esot pirmā ASV B-52 bumbvedēju izvietošana pussalā mēneša laikā.

“Mācības parāda Dienvidkorejas un ASV alianses stingro apņēmību un pilnīgu gatavību ātri un pārliecinoši reaģēt uz jebkuru Ziemeļkorejas provokāciju”, paziņojumā norādīja Dienvidkorejas gaisa spēku operāciju vadības komandieris ģenerālleitnants Paka Ha Siks.

Dienvidkorejas un ASV militārie spēki ir paplašinājuši kopīgās militārās mācības, reaģējot uz Ziemeļkorejas kodolieroču un raķešu draudiem.

Pagājušajā mēnesī sabiedrotie veica lielākās mācības pēdējo piecu gadu laikā. ASV pagājušajā nedēļā uz kopīgām jūras spēku mācībām ar Dienvidkoreju nosūtīja arī kodolkuģi “USS Nimitz” un šonedēļ arī uz ASV, Dienvidkorejas un Japānas pretzemūdeņu mācībām.

Ziemeļkoreja uzskata, ka šādi mācību vingrinājumi ir provokācija, kas parāda tās sāncenšu nodomu uzbrukt Ziemeļkorejai.

Ziemeļkoreja ir izmēģinājusi vairākus savus kodolieročus, kas paredzēti uzbrukumam Dienvidkorejai un ASV. Tie ietvēra Ziemeļkorejas visgarākā darbības rādiusa starpkontinentālo ballistisko raķeti “Hwasong-17”, zemūdens dronu un no zemūdenes izšaujamās raķetes.