foto: REUTERS/SCANPIX
ASV FIB savulaik veicis slepenu izmeklēšanu pret Trampa pirmo sievu
Ivana un Donalds Trampi 1997. gadā
Pasaulē
2023. gada 28. marts, 15:10

ASV FIB savulaik veicis slepenu izmeklēšanu pret Trampa pirmo sievu

Jauns.lv

ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) divus gadus slepus veica izmeklēšanu pret bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa pirmo sievu Ivanu, liecina atslepenotie FIB arhīva materiāli.

foto: REUTERS/SCANPIX
Ivana Trampa 2006. gadā

Modele un slēpošanas instruktore Ivana Zelničkova 1971. gadā apprecēja austriešu instruktoru Alfrēdu Vinklmeiru, tādējādi gūstot iespēju pamest komunistisko Čehoslovākiju. Pēc diviem gadiem viņi izšķīrās, un 1976. gadā jau pēc pārcelšanās uz Kanādu viņa satika uzņēmēju Donaldu Trampu, kuru apprecēja nākamajā gadā. Viņiem piedzima trīs bērni, laulība tika šķirta 1990. gadā. Ivana Trampa nomira 2022. gada 14. jūlijā 73 gadu vecumā.

Dokumentos norādīts, ka 1989. gada 14. februārī FIB rekomendēja uzsākt izmeklēšanu pret Ivanu Trampu, vēsta “Bloomberg”. Par pamatojumu šādai rekomendācijai kļuva FIB saņemtā informācija. Atslepenotajos dokumentos norādīts, ka "nav zināms, vai apgalvojumi pret viņu radušies no skaudības par viņas bagātību un slavu. Izmeklēšana turpinās."

Izmeklēšana veikta vismaz divus gadus un tika turēta stingrā slepenībā. Tā skāra vairākas valstis, amerikāņu atašeji Kanādā un Eiropas valstīs saņēma norādījumus iegūt informāciju par Trampa pirmās sievas emigrāciju no Čehoslovākijas uz Austriju un vēlāk uz Kanādu. Izmeklēšanā tika pētīta viņas saistīta ar personām, kuru vārdus FIB neatklāja.

Ar 1990. gadu datētajā dokumentā norādīts kāds FIB īpašu interesi izraisījušais cilvēks, kurš saistīts ar Čehoslovākijas izlūkdienestu, nodarbojies ar fiktīvām laulībām un, iespējams, bijis saistīts ar Ivanu. 

Dokumenti atsaucas uz “ļoti konfidenciālu un uzticamu avotu”, kurš atklājis, ka Ivana Trampa 1990. gada 4. jūnijā bija Čehoslovākijā, kur tikās ar Čehoslovākijas prezidentu Vāclavu Havelu. Rakstnieks un disidents Vāclavs Havels bija pēdējais apvienotās Čehoslovākijas prezidents un pirmais Čehijas prezidents pēc valsts miermīlīgās sadalīšanās 1992. gada 31. decembrī.

FIB izmeklēšanas rezultātā pret Ivanu Trampu netika izvirzītas nekādas apsūdzības.

Saskaņā ar likumu par informācijas gūšanas brīvību, aģentūra “Bloomberg” pieprasījusi FIB dokumentus par Ivanu Trampu. Birojs apliecinājis, ka tā rīcībā ir apmēram 900 lappušu dokumenti, kuru publikācija varētu prasīt piecus gadus. Lai paātrinātu publicēšanu, mediji vērsušies tiesā, un FIB publicēja 190 lappuses dokumentu Donalda Trampa pirmās sievas lietā. Tiek ziņots, ka pārējie dokumenti tiks publicēti aprīlī.

Uzsākot savu kampaņu pirms 2024. gadā gaidāmajām ASV prezidenta vēlēšanām, šomēnes Tramps paziņoja, ka uzskata sevi par “visnevainīgāko cilvēku” ASV vēsturē, un prokuratūra nav spējusi atrast neko inkriminējamu, pat izpētot 11 miljonus lappušu dokumentus. Tramps apgalvoja, ka visas pret viņu vērstās kampaņas ir domātas tikai tādēļ, lai viņš nevarētu atgriezties Baltajā namā.

Donalds Tramps uzvarēja ASV prezidenta vēlēšanās 2016. gadā, negaidīti pārspējot demokrātu kandidāti, bijušā ASV prezidenta Bila Klintona sievu, toreizējo valsts sekretāri Hilariju Klintoni, taču zaudēja amatu 2020. gada vēlēšanās, tā arī neatzīstot savu neveiksmi un pastāvīgi apgalvojot, ka uzvaru viņam nozaga.