foto: AP/Scanpix
Donalds Tramps sola karu Ukrainā izbeigt 24 stundu laikā
Donalds Tramps.
Pasaulē
2023. gada 27. marts, 13:58

Donalds Tramps sola karu Ukrainā izbeigt 24 stundu laikā

Jauns.lv

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps sestdien, pirmo reizi kopš pirms nedēļas izskanējušajiem paziņojumiem par iespējamo arestu, uzstājās atbalstītāju mītiņā Teksasā.

"Ņujorkas apgabala prokurors "netaisnības departamenta" paspārnē un vadībā Vašingtonā izmeklē manu lietu, kas nav ne noziegums, ne pārkāpums, ne romāns," Tramps paziņoja, ka visa viņa personīgā, finansiālā un biznesa dzīve ir apgriezta kājām gaisā un preparēta, turklāt, pēc viņa vārdiem, viņš ir nevainīgākais cilvēks Savienoto Valstu vēsturē.

"Es novērsīšu Trešo pasaules karu"

Runājot par Krievijas karu pret Ukrainu, Tramps atgādināja, ka tieši viņa prezidentūras laikā sākās vērienīgas bruņojuma piegādes Ukrainai. "Es viņiem iedevu simtiem "Javelin" raķešu," viņš sacīja.

Tramps vēlreiz atkārtoja savu tēzi, ka, ja viņš būtu Baltajā namā, Putins tā arī neuzdrošinātos uzbrukt Ukrainai, bet to darījis tikai redzot pašreizējā ASV prezidenta vājumu un neizlēmību, vēsta "BBC Russian".

"Bija vērts tikai man aiziet - varat nosaukt toreizējo katastrofu, kā vēlaties, - viņi [Krievijas iedzīvotāji] nekavējoties sāka savilkt karaspēku pie robežas [ar Ukrainu]," sacīja Donalds Tramps.

Pēc pilna apmēra Krievijas iebrukuma sākuma 2022. gada februārī Tramps sacīja, ka Putins "vēlas atņemt gabalu Ukrainai". Viņš apgalvoja, ka Putins neapstāsies, kamēr nebūs to dabūjis.

Pārvēlēšanas gadījumā Tramps solīja momentā apturēt Krievijas iebrukumu Ukrainā. "Kad kļūšu par prezidentu, panākšu to 24 stundās," viņš apliecināja, neiedziļinoties sīkumos.

"Paliekot šeit jūsu priekšā, es esmu vienīgais kandidāts, kurš var pateikt sekojošo: es novērsīšu Trešo pasaules karu," eksprezidents paziņoja publikas aplausu vētras pavadījumā.

Pēdējās nedēļas laikā Tramps paša "Patiesības sociālajā tīklā" ievietojis arvien draudīgākus paziņojumus par "nāvi un postu" gadījumā, ja viņam tiks izvirzīta apsūdzība. Tomēr savā runā Teksasā viņš iztika bez drūmām prognozēm.

Kā norāda BBC korespondents ASV Entonijs Zurkers, pats mītiņš vairāk līdzinājās Trampa prezidenta kampaņas priekšvēlēšanu mītiņiem 2016. gadā.

Tūkstošiem bijušā prezidenta atbalstītāju klīda pa telšu pieblīvēto laukumu, kur pirka T-kreklus ar uzrakstiem "Dievs, ieroči un Tramps" un "Tramps ir uzvarējis".

Pēc tam viņi sapulcējās vietējās lidostas asfaltētajā laukumā un vairākas stundas gaidīja bijušā prezidenta personīgās lidmašīnas nolaišanos.

18. martā tika vēstīts, ka bijušais ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka sagaida savu aizturēšanu saistībā ar naudu, kas maksāta kādai pornozvaigznei par klusēšanu pirms 2016. gada vēlēšanām, un aicinājis amerikāņus uz protestiem.

Atsaucoties uz informācijas noplūdi no Manhetenas apgabala prokurora biroja, Tramps paša "Patiesības sociālajā tīklā" sestdien raksta, ka "vadošais republikāņu kandidāts un bijušais Savienoto Valstu prezidents nākamās nedēļas otrdienā tiks aizturēts".

Viņš piebildis, ka amerikāņi savu "valsti atgūs ar protestiem".

Lai gan nav bijis nekādu publisku paziņojumu par slepenībā notiekošo lielās zvērināto sapulces darbu lietā par iespējamo maksāšanu sievietei, kas apgalvojusi, ka tai bijis seksuāls sakars ar Trampu, kā arī nav nekādu ziņu par iespējamo zvērināto balsojumu, zināms, ka Ņujorkas tiesībsargāšanas iestāžu amatpersonas veic drošības pasākumus gadījumam, ja Trampam tiktu izvirzītas apsūdzības.