foto: Mark Thomas/Shutterstock/ Vida Press
Sunaks: pasauli sagaida "grūta un bīstama desmitgade"
Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks.
Pasaulē
2023. gada 13. marts, 21:11

Sunaks: pasauli sagaida "grūta un bīstama desmitgade"

Jauns.lv

Pasauli sagaida "grūta un bīstama desmitgade" - tas saistīts ar milzīgajiem draudiem, kas nāk no Krievijas un Ķīnas. Tā paziņojis Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks, kura teikto min "Sky News".

Pēc viņa teiktā, Krievijas iebrukums Ukrainā un Ķīnas iespējamā agresija pret Taivānu draud radīt pasauli, ko "nosaka briesmas, nekārtība un strīdi".

Sunaks brīdina, ka pasaule saskārusies ar vairāku desmitu gadu laikā lielāko draudu eskalācijas risku līdz "nekontrolēta konflikta" līmenim, pielietojot kodolieročus.

Par savu neatliekamo prioritāti drošības jomā britu valdība šodien uzskata pretdarbību draudiem, ko radījis Krievijas uzsāktais karš Eiropā.

Taču topošajam karam Klusā okeāna reģionā, kur pieaug spriedze ar Ķīnu Taivānas dēļ, var būt "globālas sekas, nopietnākas nekā konfliktam Ukrainā".

Šajā kontekstā Riši Sunaks Ķīnas komunistisko partiju nodēvēja par "laikmeta izaicinājumu", lai gan iepriekš britu varas iestādes to uzskatīja par "sistēmisku problēmu".

Spriedze ap Taivānu

Ķīna strauji palielinājusi savu militāro budžetu, neslēpjot vēlmi panākt militāro paritāti ar ASV. Eksperti uzskata, ka Ķīnas papildu izdevumi galvenokārt tiks novirzīti kodolpotenciāla, militāro kosmisko un jūras spēku attīstībai.

Pēc Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) datiem, Ķīna potenciālajam karam ar ASV par kontroli pār Taivānu gatavojas jau 2027. gadā. CIP uzskata, ka Pekinu atskurbinājis Krievijas neveiksmīgais iebrukums Ukrainā, taču nenovērtēt Ķīnas ambīcijas attiecībā uz Taivānu nevajadzētu.

Tikmēr daži eksperti uzskata, ka ASV pašlaik nav gatava pilna mēroga karam ar Ķīnu. Daži svarīgi munīcijas veidi amerikāņiem beigsies šādā karā burtiski nedēļas laikā, vēsta UNIAN.