foto: AP/Scanpix
Ko Putins teica pirms gada 8. martā un ko saka tagad
Krievijas prezidents Vladimirs Putins pozē fotogrāfijai pēc ceremonijas, kurā apbalvotas izcilas krievu sievietes, kuras pārstāv dažādas profesijas. Kremlī 2023. gada 8. martā. Starptautiskā sieviešu diena Krievijā ir oficiāla brīvdiena.
Pasaulē
2023. gada 8. marts, 16:38

Ko Putins teica pirms gada 8. martā un ko saka tagad

Jauns.lv

Krievijas žurnālisti, kuri spiesti strādāt ārzemēs tostarp kriminālvajāšanas draudu dēļ par "militārajiem feikiem", trešdien, 8. martā, vērš uzmanību uz Vladimira Putina pirms gada teikto vārdu neatbilstību patiesībai.

Putina teiktais 2022. gada 8. martā:

"Vēlos vērsties pie mūsu karavīru un virsnieku, kas šobrīd ir kaujā, aizstāv Krieviju speciālās militārās operācijas gaitā, mātēm, sievām, māsām, līgavām un draudzenēm. Saprotu, kā jūs pārdzīvojat par saviem mīļajiem un tuviniekiem. Jūs varat lepoties ar viņiem tāpat, kā ar viņiem lepojas un par viņiem pārdzīvo visa valsts.

Uzsvēršu, ka kaujas darbībās nepiedalās un nepiedalīsies karavīri, kuri pilda steidzamo dienestu. Netiks rīkots arī rezervistu papildu iesaukums no rezervistiem. Izvirzītos uzdevumus risina tikai profesionāli militāristi. Esmu pārliecināts, ka viņi nodrošinās drošību un mieru Krievijas tautai."

21. septembrī tika izsludināta mobilizācija, ko Putins nosauca par "daļēju". Varas iestādes paziņo, ka karam pret Ukrainu mobilizēti aptuveni 300 tūkstoši vīriešu - ne profesionāli militāristi.

2023. gada 8. martā Putins videouzrunā atsevišķi sveica sievietes karavīrus un tās, kuru tuvinieki nosūtīti karot uz Ukrainu, vēsta "BBC Russian".

"Mūsdienās visās mūsu lielās valsts pilsētās un ciemos tiek runāts par mīlestību un māmiņu, vecmāmiņu, māsu, sievu, meitu, draudzeņu apbrīnu, tiecas iepriecināt savus dārgākos un tuvākos, apskaut, pateikt par to, kam dažkārt pietrūkst laika ikdienas darbos, nodot sveicienus un labus patiesus vārdus tiem, kas tic un gaida mājās, pārbaudījumu un šķirtības laikā.

Šodien vēlos atsevišķi apsveikt sievietes militārpersonas, kuras sev izvēlējušās visaugstāko misiju - aizsargāt dzimteni, sievietes, meitenes no kaujas vienībām, kara ārstus, feldšeres, medmāsas no pulka medicīnas punktiem, medicīnas darbinieces tās, kuras ar risku pašas dzīvībai izglābj ievainotos. Jūsu drosme, apņēmība pārsteidz pat rūdītākos cīnītājus.

Sarežģītos brīžos, pārbaudījumu laikos sievietes sirds nevienaldzība, atsaucība vienmēr pārvēršas par spēcīgu spēku, kas norāda vispareizāko, taisnīgāko, vajadzīgāko rīcības veidu. Tā tas notiek arī tagad. Zinu, cik patiesi, reizēm pašaizliedzīgi jūs atbalstāt mūsu karavīrus un virsniekus - gan savus tuviniekus, gan pavisam nepazīstamus puišus - ar lūgšanām, siltiem vārdiem un labiem darbiem. Rakstāt vēstules, vācat pakas ar visu nepieciešamo, pinat maskēšanās tīklus, ejat brīvprātīgie uz hospitāļiem, lai rūpētos par katru kā par paša dēlu."