Neraugoties uz mēnešiem ilgo karadarbību un Krievijas centieniem ieņemt Bahmutu, daudzi civiliedzīvotāji palikuši savos dzīvokļos un mājās. Foto redzams, kā civiliedzīvotājiem piegādā humāno palīdzību, un kādi ir viņu dzīves apstākļi.

Starp lodēm un sprādzieniem - skaudrā civiliedzīvotāju dzīve Bahmutā

Neraugoties uz mēnešiem ilgo karadarbību un Krievijas centieniem ieņemt Bahmutu, daudzi civiliedzīvotāji palikuši savos dzīvokļos un mājās. Foto redzams, kā ...

Pasaulē
2023. gada 28. februārī, 18:54

“Situācija ir “sarkana-sarkana”. Tik smagi vēl nav bijis,” ukraiņu karavīri par situāciju Bahmutā

Jauns.lv

Vairākās intervijās medijiem ukraiņu karavīri atzīst, ka pašlaik situācija Bahmutas apkārtnē ir ārkārtīgi dramatiska. 93. brigādes “Holodnij jar” karavīrs Andrejs Babičevs sacīja, ka Bahmutā, Doneckas apgabalā šobrīd situācija ir ļoti sarežģīta. Ienaidnieks apšauj pilsētu ar visiem pieejamajiem ieročiem un sakoncentrē tur karaspēku.

“Situācija ir “sarkana-sarkana”. Tik smagi vēl nav...

"Ja situāciju Bahmutā sauc par “sarkanu”, tad es teiktu, ka tā ir “sarkana-sarkana”. Tur ir elle. Pašu pilsētu apšauda. Ienaidnieks šauj no visa, kas ir: artilērija, mīnmetēji, lidmašīnas. Viņi tuvojas nelielās grupās, kaut kur ap 5-10 cilvēkiem, un izklīst uz izpostītajām mājām, gaidot, kad citas grupas  viņiem piebiedrosies," viņš sacīja ziņu kanālam “Espresso”.

Ukraiņu karavīrs uzsvēra, ka tad, kad ienaidnieks uzkrāj pietiekamu spēku skaitu, krievu karaspēks "var virzīties uz kādu ielu vai pat kādu ēku".

Pēc Babčijeva teiktā, 93. brigāde, kuras pozīcijas atrodas tieši Bahmutā, uzņem visus gaisa triecienus un artilērijas apšaudes. Viņš piebilda, ka ukraiņu aizsargiem tur ir ļoti grūti. Visgrūtākā ir situācija pilsētas ziemeļos.

Cenšas nogriezt apgādes ceļus

"Manuprāt, tas, vai mēs noturēsim Bahmutu, ir atkarīgs no brigādēm, kas stāv flangos, kur ienaidnieks cenšas nogriezt mūsu munīcijas piegādes ceļu. Mēs darām visu, lai tas nenotiktu. Tomēr situācija ir ļoti grūta. Tik grūti Bahmutā vēl nav bijis,” rezumēja Babičevs.

Ukrainas Bruņoto spēku karavīri Bahmutā CNN žurnālistiem atklājuši, ka situācija frontē strauji pasliktinās, jo Krievijas militārie spēki turpina palielināt spiedienu, mēģinot ieņemt Ukrainas austrumu pilsētu.

“Situācija Bahmutā šobrīd ir ļoti sarežģīta. Tas ir daudz sliktāk, nekā oficiāli ziņots, CNN otrdien sacīja karavīrs, kurš nevēlējās atklāt savu vārdu, “mums vajadzētu pievienot vēl 100 procentus oficiālajiem (Ukrainas valdības paziņojumiem -red.) paziņojumiem. Ir grūtības visos virzienos. Īpaši ziemeļu virzienā, kur “orki”(krievu karavīri – red.) ir panākuši vislielāko progresu."

Karavīrs tomēr noraidīja Krievijas apgalvojumus, ka Ukrainas spēki Bahmutā ir atdalīti no galvenajiem piegādes ceļiem un nevar vairs ievest pilsētā piegādes.

“Hromova ir pilsētas aizsardzības atslēga. Pēc tās ieņemšanas pilsētas apgādāšanai būs palicis tikai viens ceļš - Bahmutas-Kostantiņivka,” atklāja kāds karavīrs, "tas jau atrodas ienaidnieka uguns kontrolē, un, ja ienaidnieks to ieņems, piegāde kļūs neiespējama."

Neskatoties uz izaicinājumiem, karavīrs apliecināja, ka Ukrainas spēki aizstāvēs pilsētu, cik ilgi vien iespējams. 

"Pilsēta tiks aizsargāta līdz galam neatkarīgi no tā," viņš teica. "Mēs visi saprotam, ka turamies un mirstam, lai iegūtu laiku pretuzbrukumam pavasarī. Mēs nevaram nodot katru pilsētu bez cīņas." piebilda kaujinieks.

Ukraiņu artilēristi cīnās pie Bahmutas

Ukraiņu artilēristi februāra kaujās cīnās pie Bahmutas. No karošanas brīvbrīžos, karavīri ieturas, sakārto sadzīvi un pozē fotogrāfam.

Tikmēr ārste Jeļena Molčana, kura joprojām strādā Bahmutas pilsētā, CNN žurnālistiem īsziņā pavēstīja, ka viņu ļoti biedē nemitīgā apšaude un kaujas skaņas. Taču, neskatoties uz bailēm un iespējamo pilsētas izolāciju un nošķirtību no humānās palīdzības piegādes ceļiem, sieviete nepamet Bahmutu.

"Man ir ļoti bail. Taču esmu pārliecināta, ka viss būs kārtībā,» viņa sacīja, “dzīvoju pagrabā un pieskatu cilvēkus slimnīcā tajā pašā ēkā. Cilvēki ļoti reti nonāk slimnīcā. Daudzi pameta pilsētu, tiklīdz bija iespēja. Tie, kas palika, baidās nākt apšaužu dēļ.”

Pēc viņas teiktā, visbiežāk pēc palīdzības vēršas cilvēki ar sirds problēmām un tie, kuriem pēc traumām nepieciešami pārsēji.

Molčanova arī norādīja, ka pilsētai vairs netiek piegādāta pārtika un ūdens. "Brīvprātīgie ierodas ļoti reti," viņa piebilda. Ārste sacīja, ka viņai vēl ir palikušas dažas rezerves, taču viņa varot pildīt savu darbu.

"Īpaša uzmanība pievērsta situācijai austrumos un, saprotams, Doneckas apgabalam. Bahmutas virziens - situācija kļūst sarežģītāka," atzina Ukrainas prezidents.

"Ienaidnieks pastāvīgi iznīcina visu, ko var izmantot mūsu pozīciju aizstāvēšanai, aizsardzības nostiprināšanai. Mūsu karavīri, kas aizstāvas Bahmutas virzienā, ir īsti varoņi," uzsvēra Zelenskis.