Krievijas spiegu tīkls Eiropā ir pamatīgi paplucināts
foto: AP/Scanpix
Vladimirs Putins vairs nevar paļauties uz līdz šim plašo Krievijas spiegu tīklu Eiropā.
Pasaulē
2023. gada 17. februārī, 13:29

Krievijas spiegu tīkls Eiropā ir pamatīgi paplucināts

Jauns.lv

Pēdējā gada laikā rietumvalstis ir ievērojami vājinājušas Krievijas spiegu tīklu Eiropā, kas Kremlim bijis liels pārsteigums, raksta “The Washington Post”.

Krievijas spiegu tīkls Eiropā ir pamatīgi paplucin...

Pagājušajā gadā, kad Rietumu valdības pastiprināja ieroču sūtījumus uz Ukrainu un noteica ekonomiskās sankcijas pret Maskavu. Tikmēr ASV un Eiropas drošības aģentūras ir izvērsušas paralēlu, bet mazāk pamanāmu kampaņu, lai izjauktu Krievijas spiegu tīklus.

Janvārī tika arestēts Krievijas spiegs Vācijā Arturs Ellers, "pēdējais glābiņš ēnu karā pret Krievijas specdienestiem". Pirms tam notika neskaitāmas Krievijas aģentu aizturēšanas Nīderlandē, Norvēģijā, Zviedrijā, Austrijā, Polijā un Slovēnijā, kā arī masveida Krievijas spiegu, kuriem ir diplomātiskais statuss Krievijas vēstniecībās, izraidīšana.

ASV un Eiropas drošības amatpersonas norāda, ka Krievijas spiegu tīkls ir cietis vislielākos postījumus kopš aukstā kara, lai gan tas joprojām saglabā ievērojamu potenciālu.

"Šķiet, ka kampaņas mērogs ir pārsteidzis Krieviju, vājinot tās spēju veikt operācijas. Ja tā, tad tas varētu papildināt Krievijas prezidenta Vladimira Putina, bijušā VDK virsnieka Austrumvācijā, neveiksmju sarakstu," raksta laikraksts.

Eksperti atzīmēja, ka Krievijas spēja ietekmēt Eiropu un vākt informāciju par ieroču piegādi Ukrainai ir ievērojami vājināta. Tagad Krievija šos zaudējumus cenšas kompensēt, vairāk paļaujoties uz kiberspiegošanu un bēgļu aizsegā sūtot uz Rietumiem jaunus spiegus. Tomēr šiem jaunpienācējiem tiks atņemta Krievijas vēstniecību aizsardzība un pabalsti. Viņiem var trūkt pieredzes, resursu un apmācības tiem, kuri ir pasludināti par persona “non grata”.

Par Maskavas izmisuma liecina tas, ka ir bijuši tās mēģinājumi nosūtīt savus spiegus, kas padzīti no vienas Eiropas galvaspilsētas, atpakaļ uz citu, cerot uz koordinācijas trūkumu starp eiropiešiem.

Krievu spiegi Rietumos

Tiek ziņots, ka Krievijas spiegu tīkls turpina aktīvi darboties Eiropas valstīs . Uzsvars tiek likts uz izbraukuma operācijām. Krievi par prioritāti uzskata mēģinājumus ietekmēt noteiktus autoritatīvus cilvēkus Eiropā.

Zināms, ka Krievijas aģenti pēc Kremļa pavēles veic teroristu akcijas Eiropā. Bumbas vēstuļu izsūtīšana Spānijā pagājušā gada beigās ir tikai viens šāds gadījums.

Tajā pašā laikā krievi nekautrējas rīkot demonstratīvas spiegošanas akcijas. Piemēram, Krievijas karakuģis vairākas nedēļas “dežurējis” netālu no Havaju salām, kur atrodas ASV Klusā okeāna flotes galvenā jūras spēku bāze.