Pasaulē
2023. gada 7. februāris, 06:03

Kā Krievija atgriežas "bandītu kapitālisma mežonīgajā laikā"

Jauns.lv

Pret Krieviju vērstās sankcijas atgriež Krievijas uzņēmējdarbības vidi "bandītu kapitālisma korumpētajā un mežonīgajā laikā", kas tomēr rada visus apstākļus, lai ātri kļūtu bagāts. Par Krievijas biznesa vides transformāciju raksta britu žurnāls "The Economist", kas sazinājies ar uzņēmējiem un ierēdņiem.

Laikraksts vēsta par Vadima, provinces uzņēmēja no Krievijas pieredzi, kurš ir noskaņots pret karu ar Ukrainu un atbalstījis sankcijas pret Krievijas eliti.

Tomēr ierobežojumi skāruši arī viņa auto detaļu pārdošanas biznesu, nostādot viņa rūpalu uz izdzīvošanas robežas. Šajos apstākļos viņa politiskie uzskati atkāpās otrajā plānā, Vadims sāka vadīties tikai un vienīgi no biznesa interesēm.

Viņš atradis piegādātājus no Turcijas, kas sākuši ievest rezerves daļas Krievijā "personīgai lietošanai". Par šādu "servisu" Vadims atdod no diviem līdz četriem dolāriem par katru preces kilogramu - nauda droši vien tiek sadalīta starp piegādātāju un muitniekiem.

Šādos apstākļos biznesa īpašnieks liekus jautājumus neuzdod - lai tikai prece nonāktu un cena būtu pieņemama.

Mēģinājumi apiet Rietumu sankcijas palielina korupciju, raksta "The Economist". Praktiski visas "draudzīgās" valstis tā vai citādi izmanto Krievijas uzņēmēji, lai kāpinātu importu valstī.

Starp galvenajām valstīm šim nolūkam izdevums nosauc Turciju, Kazahstānu, Indiju un Ķīnu. Saskaņā ar "The Economist" datiem, par "papildu samaksu" kompānijas no šīm valstīm palīdz Krievijai apiet sankcijas un ir gatavas nodrošināt savus partnerus ar nepieciešamajām precēm.

Pelēkā importa panākumus apliecina arī statistika: septembrī tika fiksēts rekordliels importa pieaugums, no kura ievērojama daļa bija tieši no uzskaitītajām valstīm.

"Esam atgriezušies 1990. gadu bandītiskā kapitālisma mežonīgajā laikā. Jūs varat droši pieņemt, ka jaunie īpašnieki ignorēs tādus smalkumus kā sankcijas," saka kāds Rietumu uzņēmējs, kurš palīdz ārvalstu kompānijām samērā nesāpīgi pamest Krievijas tirgu.

Pirms kara Rietumu investori Krievijas ekonomikā ieguldīja ap 350 miljardiem dolāru, taču vienkārši tā pamest Krievijas tirgu viņiem neļāva Krievijas prezidents: tagad, lai aizietu no Krievijas tirgus, jāsaņem valdības komisijas atļauja, kas ietver daļas direktīvu pārdošanu Krievijas kompānijās par pusi vērtības.

Līdzīgi nosacījumi rada telpu korupcijai, kad Rietumu kompānijas meklē veidus, kā izdevīgāk pārdot savas daļas Krievijas partneriem, lai nezaudētu pārāk daudz naudas.

Turklāt šādu kompāniju jaunais menedžments momentāli atsakās no sankciju režīmu izpildes. Šis likums, kā apgalvo izdevuma sarunu biedri, radījis jaunu korupcijas shēmu.

Par Krievijas biznesa atgriešanos "90. gados" iepriekš rakstīja arī aģentūra "Bloomberg". Tā norādīja, ka Krievijas uzņēmēji spiesti meklēt visdažādākos veidus, kā piegādāt preces uz Krieviju stingra sankciju spiediena apstākļos.

Līdzīgos apstākļos Krievijas uzņēmēji arvien biežāk izmanto sen aizmirstus kanālus un piegāžu veidus.