Pasaulē
2023. gada 3. februāris, 15:45

VIDEO: riskantā operācijā Bahmutā no pussabrukušas mājas izglābj sešgadīgu meiteni

Jauns.lv

Ukrainas policija šonedēļ sarīkoja riskantu glābšanas operāciju smagām kaujām pakļautajā austrumu pilsētā Bahmutā, lai evakuētu sešus gadus vecu meiteni, kura bija nošķirta no savas mātes, kura ir stāvoklī.

Arina tika atrasta savu vecvecāku dzīvoklī kaujās izpostītā daudzdzīvokļu mājā Bahmutā.

Ukrainas policijas publicētajā video redzams, kā policisti dodas uz daudzdzīvokļu māju, fonā skanot artilērijas trokšņiem. Video redzams, ka mājai artilērijas apšaudēs sabrukušas sienas.

"Ar ko tu šeit dzīvo?" atrodot meitenīti, jautā viens no policistiem.

"Ar vectētiņu un divām vecmāmiņām," atbild Arina.

"Oho, ar divām vecmāmiņām, tas gan ir forši," lai iedrošinātu bērnu, saka policists.

foto: ekrānuzņēmums no video
Mazā Arina joprojām dzīvoja apšaudēm pakļautajā Bahmutā, savu vecvecāku mājā, kas kaujās bija smagi izpostītā

Kamēr policists runā ar bērnu, joprojām fonā dzirdami sprādzienu trokšņi. "Viņa nedrīkst sēdēt bumbu patvertnē. Kad viņa pēdējo reizi rotaļājās ar draugiem?" vecmāmiņai, kura šķietami pārdzīvo, jautā likumsargs. "Tev jābūt drošībā, vai saproti? Tu esi mazs bērns. Stāsti, vai viņi šeit bieži šaudās? Vai tu nebaidies?"

Galu galā meitenīte tika nogādāta automašīnā un kopā ar vecmāmiņu aizvesta uz Slovjansku, lai tur atkal satiktos ar savu māti Halinu Daņiļčenko.

Kā norāda policija, Halina, kura ir astotajā grūtniecības mēnesī, evakuēta un nogādāta slimnīcā janvāra beigās. Vēlāk noskaidrots, ka viņas meita joprojām atrodas Bahmutā kopā ar vecmāmiņu.

"Mūsu pagalmā uzsprāga šāviņš!" turot rokās rotaļu lāci, mammai pēc satikšanās stāstīja Arina.

foto: REUTERS/SCANPIX
Halina apskauj savu meitu Arinu, kuru policisti evakuējuši no Bahmutas

Bahmutas policijas pārstāvis Pavlo Djačenko norāda, ka krievu aplenktajā Bahmutā joprojām atrodas aptuveni 200 bērnu. Pilsētā pirms kara dzīvoja aptuveni 70 000 cilvēku, taču, kā norāda amatpersonas, pēc krievu iebrukuma tur palikuši tikai daži tūkstoši iedzīvotāju.

"Mēs ejam pie ģimenēm, kas joprojām ir tur, un runājam, cenšoties pārliecināt viņus piekrist evakuācijai, vai nu visai ģimenei, vai bērniem. Jo bērniem ir jādzīvo mierīgā vidē," policijas pārstāvis norādīja ziņu aģentūrai "Reuters".

Nolaupītā bērnība: kā Ukrainas bērni cenšas izdzīvot Krievijas nežēlīgajā karā

gallery icon

Kā zināms, rūpniecības pilsēta Bahmuta ir kļuvusi par kara epicentru Ukrainas austrumos, ko raksturo smagi artilērijas triecieni, lēna virzība uz priekšu un lieli cilvēku upuri abās pusēs.

Bahmuta arī tiek uzskatīta par svarīgu simbolisku un politisku balvu. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis decembrī apmeklēja fronti šajā pilsētā tieši pirms viņa Vašingtonas vizītes, kuras laikā viņš teica uzrunu ASV Kongresam.

Zelenskis apmeklē karavīrus Bahmutā

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Doneckas apgabala Bahmutā apmeklējis mehanizētās brigādes priekšējās pozīcijas un pasniedzis karavīriem valsts apbalvojumus, pavēstīja prezidenta preses ...

gallery icon

Skola Kijivā mācībām sagatavojusi bumbu patvertni

132 000 skolēnu Kijivā 1. septembrī gatavojas atgriezties skolas solos. Turpinoties Krievijas sāktajam karam, šī skola pielāgojusi mācībām bumbu patvertni.

gallery icon