foto: AP/Scanpix
"Mēs esam šokēti un satriekti" - Izraēlu saniknojuši Lavrova izteikumi par kara ietekmi uz Krieviju
Sergejs Lavrovs ikgadējās preses konferences laikā ASV militāro palīdzību Ukrainai salīdzināja ar Hitlera (kā arī Napoleona) rīcību, vēsta "BBC Russian".
Pasaulē
2023. gada 20. janvāris, 12:16

"Mēs esam šokēti un satriekti" - Izraēlu saniknojuši Lavrova izteikumi par kara ietekmi uz Krieviju

Jauns.lv

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs atkal apsūdzēts antisemītismā, pēc tam, kad salīdzinājis Krievijas starptautisko izolāciju Ukrainas kara rezultātā ar ebreju nogalināšanu Eiropā holokausta laikā.

Maijā Krievijas prezidents Vladimirs Putins jau bija spiests atvainoties Izraēlai Lavrova teiktā par Hitlera it kā ebreju izcelsmi dēļ.

Sergejs Lavrovs trešdien ikgadējās preses konferences laikā ASV militāro palīdzību Ukrainai salīdzināja ar Hitlera (kā arī Napoleona) rīcību, vēsta "BBC Russian".

"Tāpat kā Napoleons mobilizēja praktiski visu Eiropu pret Krievijas impēriju, kā Hitlers mobilizēja un sagrāba, nolika zem bises lielāko daļu Eiropas valstu un uzmeta tās pret Padomju Savienību, šobrīd ASV ir izveidojušas koalīciju no praktiski visiem eiropiešiem, kas ietilpst NATO un ne tikai, no ES dalībvalstīm un caur Ukrainu pēc pilnvaras ved karu pret mūsu valsti ar to pašu uzdevumu - galīgo "Krievijas jautājuma" risinājumu," sacīja Krievijas ārlietu ministrs.

"Tāpat kā Hitlers vēlējās galīgi atrisināt "ebreju jautājumu", tagad Rietumu politiķi viennozīmīgi pasaka, ka Krievijai jāpiedzīvo stratēģiska sakāve," piebilda Lavrovs.

Vācu nacisti īstenoja "ebreju jautājuma galīgās risināšanas" (Endlösung der Judenfrage) politiku 1941. - 1945. gadā, tā bija tīša Eiropas ebreju masveida slepkavība.

Izraēla apsūdzēja Lavrovu holokausta piemiņas apgānīšanā. "Jebkura pašreizējo notikumu salīdzināšana ar Hitlera galīgā lēmuma plānu ebreju tautas iznīcināšanai sagroza vēsturisko patiesību, apgāna bojāgājušo un izdzīvojušo piemiņu un ir stingri jānoraida," teikts valsts Ārlietu ministrijas  paziņojumā.

Arī Eiropas Ebreju kongress (EEK) nācis klajā ar Lavrova izteikumu nosodījumu un aicinājis viņu atvainoties.

"Mēs esam šokēti un satriekti par ministra Lavrova izteikto kaunpilno salīdzinājumu starp demokrātisko valstu koalīcijas rīcību un sešu miljonu ebreju vajāšanu un nogalināšanu," teikts Eiropas Ebreju kongresa prezidenta Ariela Muzikanta paziņojumā.

Ceturtdienas vakarā Lavrova teikto īpašā paziņojumā nosodīja arī ES augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels.

"Krievijas ārlietu ministra Lavrova, kurš apsūdz "Rietumus" centienos rast "galīgo risinājumu" Krievijai, pēdējie komentāri ir necienīgi un pilnīgi nevietā, tie apgāna sešu miljonu ebreju un citu upuru piemiņu, kurus sistemātiski nogalināja holokausta laikā," teikts Borela paziņojumā.

"Nav nekādas paralēles starp nacistiskās Vācijas noziegumiem un starptautisko palīdzību Ukrainai, lai aizsargātu tās teritoriju un tautu no nepamatotas agresijas. Krievija ir iebrukusi suverēnā kaimiņvalstī, tā katru dienu uzbrūk civiliedzīvotājiem un tos nogalina, un tās pieteiktais mērķis ir valsts un ukraiņu tautas iznīcināšana."

Vācijas vēstnieks Izraēlā Stefens Zeiberts Lavrova teikto nosaucis par "šokējošu". "Vēstures mācība, kas no tā jāgūst, ir šāda: Krievijas kara noziegumi Ukrainā netiks ne aizmirsti, ne atstāti nesodīti," Zeibertu citē laikraksts "Times of Israel".