foto: AFP/Scanpix
Pieņemot EP Saharova balvu, Zelenskis aicina Eiropu palīdzēt izveidot tribunālu Krievijas vadības tiesāšanai
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ekrānā, runājot video konferencē, kad Ukrainas tautas pārstāvji saņem 2022. gada Eiropas Parlamenta Saharova balvu cilvēktiesību jomā apbalvošanas ceremonijā Eiropas Parlamentā Strasbūrā, Francijas austrumos, 2022. gada 14. decembrī.
Pasaulē
2022. gada 14. decembris, 15:05

Pieņemot EP Saharova balvu, Zelenskis aicina Eiropu palīdzēt izveidot tribunālu Krievijas vadības tiesāšanai

Jauns.lv/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien aicināja Eiropu palīdzēt ātri izveidot tribunālu, lai tiesātu Krievijas vadību par "agresijas noziegumu", pieņemot Eiropas Parlamenta (EP) prestižo Andreja Saharova cilvēktiesību balvu Ukrainas tautai.

"Es aicinu jūs visus, jūsu partijas un valstis efektīvi atbalstīt šo darbu. Tribunālam ir jāsāk strādāt," videouzrunā EP sacīja Zelenskis. "Tas ir jāpadara par realitāti pēc iespējas ātrāk."

Zelenskis pieņēma EP ikgadējo Saharova balvu "Ukrainas drosmīgās tautas" vārdā.

Ukraina aicina izveidot īpašu tribunālu, kas sauktu Kremli pie atbildības par "agresijas noziegumu", jo Krievija ir ārpus Starptautiskās krimināltiesas jurisdikcijas.

"Krievijas iznīcinātajām pilsētām un ciemiem, iznīcinātajām dzīvēm ir jāatspoguļojas spriedumos ne tikai tiem, kas to visu tieši pastrādāja, bet arī tiem, kas organizēja un uzsāka šo agresiju," sacīja Zelenskis.

Ukrainas līderis norādīja, ka viņa valsts galu galā gūs virsroku pret Maskavas iebrūkošajiem spēkiem un dos graujošu triecienu Krievijas prezidenta Vladimira Putina ambīcijām.

EP Andreja Saharova cilvēktiesību balva šogad tika piešķirta Ukrainas tautai. Pērn Saharova balva tika piešķirta ieslodzītajam Kremļa kritiķim Aleksejam Navaļnijam, bet gadu iepriekš balva tika piešķirta Baltkrievijas opozīcijas kustībai.

EP katru gadu piešķir Saharova balvu par domas brīvību. Tā izveidota 1988.gadā, lai godinātu personas un organizācijas, kas aizstāv cilvēktiesības un pamatbrīvības. Tā nosaukta par godu padomju fiziķim un politiskajam disidentam Andrejam Saharovam, un paredz arī 50 000 eiro lielu naudas balvu.