Pasaulē
2022. gada 23. novembris, 15:21

VIDEO: protestētāji iPhone lielākajā ražotnē Ķīnā vardarbīgi cīnās par savām tiesībām

Jauns.lv

Pasaulē lielākajā "Apple" viedtālruņu iPhone rūpnīcā Ķīnas pilsētā Džendžou izcēlušies protesti, liecina internetā plaši izplatītie videomateriāli, vēsta raidorganizācija BBC.

Sociālajos tīklos izplatītajos videoklipos redzams, kā simtiem strādnieku dodas gājienā.

Protestu tiešraides dalībnieki sacīja, ka policisti piekāvuši strādniekus. Arī video bija redzamas sadursmes. 

Ražotājs "Foxconn" paziņoja, ka sadarbosies ar darbiniekiem un vietējo pašvaldību, lai novērstu turpmāku vardarbību. 

Savā paziņojumā uzņēmums norādīja, ka dažiem darbiniekiem ir bijušas šaubas par atalgojumu, bet uzņēmums maksās atalgojumu, pamatojoties uz līgumiem. 

Tā arī raksturoja kā "apšaubāmi nepatiesas" baumas, ka jaunajiem darbiniekiem tiek lūgts dalīties kopmītnēs ar strādniekiem, kuri bija pozitīvi inficēti ar Covid. 

Kopmītnes dezinficēja un pārbaudīja vietējās amatpersonas, pirms tajās ievācās jauni cilvēki, sacīja "Foxconn". 

Pagājušajā mēnesī koronavīrusa gadījumu pieauguma dēļ vietne tika bloķēta, liekot dažiem darbiniekiem izlauzties un doties mājās.

Pēc tam uzņēmums pieņēma darbā jaunus darbiniekus, solot saņemt dāsnas prēmijas.

Tiešraides straumēšanas vietnē kopīgotajos kadros bija redzams, kā darbinieki kliedz: "Aizstāviet mūsu tiesības! Aizstāviet mūsu tiesības!" Tika redzēti citi strādnieki, kas ar stekiem dauza novērošanas kameras un logus.

"Viņi mainīja līgumu, lai mēs nevarētu saņemt subsīdiju, kā viņi bija solījuši. Viņi mūs ievieto karantīnā, bet nepiegādā pārtiku," savas tiešraides laikā sacīja viens "Foxconn" darbinieks.

"Ja viņi neapmierinās mūsu vajadzības, mēs turpināsim cīnīties." Viņš arī apgalvoja, ka redzējis kādu vīrieti "smagi ievainotu" pēc policijas sitiena.

Viens darbinieks, kurš nesen sāka strādāt Džendžou rūpnīcā, arī sacīja, ka BBC darbinieki protestē, jo "Foxconn" ir "mainījis solīto līgumu".

Viņš sacīja, ka daži nesen pieņemtie darbinieki baidās iegūt Covid no darbiniekiem, kuri bija tur bijuši iepriekšējā uzliesmojuma laikā.

"Tie strādnieki, kuri protestē, vēlas saņemt subsīdiju un atgriezties mājās," sacīja darbinieks.

Viņš sacīja, ka trešdienas rītā rūpnīcā notika intensīva policijas izvietošana. Citos tiešraides video arī bija redzami bruņotu policistu pūļi šajā vietā. 

Cits jaunpieņemtais darbinieks BBC pastāstīja, ka trešdien apmeklēja protesta vietu, kur redzēja "vienu vīrieti ar asinīm virs galvas guļam uz zemes".

"Es nezināju precīzu iemeslu, kāpēc cilvēki protestē, bet viņi sajauc mūs, jaunos strādniekus ar vecajiem strādniekiem, kuri bija [Covid] pozitīvi," viņš sacīja BBC.

"Foxconn", Taivānas uzņēmums, ir "Apple" galvenais apakšuzņēmējs, un tā Džendžou rūpnīca montē vairāk iPhone nekā jebkur citur pasaulē.

Oktobra beigās daudzi strādnieki aizbēga no rūpnīcas, pieaugot Covid gadījumiem un apsūdzībām par sliktu attieksmi pret darbiniekiem, viņu bēgšana tika iemūžināta sociālajos medijos, kad viņi ar kravas automašīnām devās atpakaļ uz dzimtajām pilsētām citur Ķīnā.  

Kopš tā laika uzņēmums rūpnīcā ir ieviesis tā sauktās slēgtā cikla darbības, turot to izolētu no plašākas Džendžou pilsētas Covid uzliesmojuma dēļ.

Šī mēneša sākumā "Apple" paziņoja, ka sagaida mazāku iPhone 14 modeļu sūtījumu apjomu ražošanas traucējumu dēļ Džendžou.