foto: AFP/Scanpix
Situācija kļūst arvien saspīlētāka: Ziemeļkorejas izšauta raķete piezemējas tuvu Dienvidkorejas ūdeņiem
Vīrietis Seulas metro vēro ziņas, kur vēsta par Ziemeļkorejas izšautajām raķetēm.
Pasaulē
2022. gada 2. novembris, 07:37

Situācija kļūst arvien saspīlētāka: Ziemeļkorejas izšauta raķete piezemējas tuvu Dienvidkorejas ūdeņiem

Jauns.lv / LETA

Ziemeļkoreja trešdien izšāva Japāņu jūras virzienā vismaz 10 dažādu tipu raķetes, tai skaitā vismaz trīs ballistiskās raķetes, paziņoja Dienvidkorejas armija.

Dienvidkorejas ziņu aģentūra "Yonhap", atsaucoties uz armijas ģenerālštābu, ziņoja, ka viena ballistiskā raķete lidoja Dienvidkorejai piederošās Ulleundo salas virzienā, līdz tā iekrita starptautiskajos ūdeņos Japāņu jūrā.

Otra ballistiskā raķete iekrita jūrā pie faktiskās jūras robežas ar Dienvidkoreju, bet trešā iekrita jūras ūdeņos uz austrumiem no Sokčo pilsētas.

Dienvidkorejas prezidents Juns Sukjols paziņoja, ka viena no šīm ballistiskajām raķetēm šķērsoja faktisko jūras robežu starp abām valstīm, piezemējoties tuvu Dienvidkorejas ūdeņiem, un atzina, ka noticis "praktiski teritoriāls iebrukums".

Juns "šodien uzsvēra, ka Ziemeļkorejas provokācija ir praktiski teritoriāls iebrukums ar raķeti, kas šķērsoja Ziemeļu robežlīniju pirmoreiz kopš [Korejas pussalas] sadalīšanas", paziņoja prezidenta birojs.

Šīs raķetes dēļ Dienvidkoreja vērsās ar retu brīdinājumu pie Ulleundo salas iedzīvotājiem, aicinot viņus meklēt patvērumu pretbumbu bunkuros.

Japānas valdība paziņoja, ka nav ziņots par postījumiem aviācijai vai kuģiem, un piebilda, ka raķetes var būt lidojušas pa neregulārām trajektorijām.

ANO rezolūcijas aizliedz Ziemeļkorejai izmēģināt ballistiskās raķetes, no kurām dažas var būt piemērotas kodolgalviņas transportēšanai.

Situācija Korejas pussalā pašlaik ir ļoti saspīlēta. Ziemeļkoreja pēdējās nedēļās ir veikusi vairākus raķešu izmēģinājumus un paziņojusi, ka to nolūks ir simulēt Dienvidkorejas lidlauku apšaudīšanu ar taktiskajiem kodolieročiem.