foto: EPA/Scanpix
Zvērinātā pārkāpuma dēļ atliek Austrālijas parlamentā notikušās izvarošanas lietu
Lietā apsūdzētais Brūss Lērmans
Pasaulē
2022. gada 27. oktobris, 16:47

Zvērinātā pārkāpuma dēļ atliek Austrālijas parlamentā notikušās izvarošanas lietu

Jauns.lv

Pēc pārkāpuma, ko veicis viens no tiesas procesā iesaistītajiem zvērinātajiem, tiesā atlikta lieta pret bijušo politisko padomnieku, kurš apsūdzēts kolēģes izvarošanā Austrālijas parlamenta namā, raksta BBC.

27 gadus vecais Brūss Lērmans noliedz, ka būtu pielietojis seksuālu vardarbību pret Britāniju Hidžinsu uz valdības ministra dīvāna pēc nakts Kanberā 2019. gadā.

Pēc 12 dienu ilgas tiesas prāvas un piecu dienu apspriedes zvērinātie atbrīvoti no tiesas procesa, jo atklājies, ka viens no viņiem tiesas procesa laikā aplūkojis akadēmiskos pētījumus par seksuālo vardarbību.

Zināms, ka zvērinātajiem spriedums ir jāpieņem, balstoties tikai uz tiesas zālē uzrādītajiem pierādījumiem.

Šo pārkāpumu atklājusi kāda tiesas amatpersona, veicot zvērināto telpas "kārtējās sakārtošanas darbus", tiesai sacīja tiesnese Lūsija Makkaluma. "Iespējams, ka nav nodarīts nekāds kaitējums, taču tas nav risks, ko es varu uzņemties," sacīja tiesnese, piebilstot, ka viņa iepriekš brīdinājusi zvērinātos vismaz 17 reizes.

Pagaidām nav skaidrs, vai notiks atkārtota lietas izskatīšana, taču tiesnese Makkaluma šādam gadījumam noteikusi datumu nākamā gada februārī.

Par ko ir stāsts?

Pirms ziņošanas policijai 2021. gada sākumā Hidžinsa atteicās no tiesībām uz anonimitāti un nāca klajā ar šokējošajiem apgalvojumiem augsta līmeņa laikrakstu un televīzijas intervijās. Viņas apgalvojumi bija katalizators tam, ko pielīdzināja Austrālijas "Me too" kustībai, valstī izraisot milzīgus protestus par sieviešu drošību, īpaši politikā.

foto: EPA/Scanpix
Britānija Hidžinsa apgalvo, ka kolēģis viņu seksuāli izmantojis

Ceturtdien uzstājoties ārpus tiesas, Hidžinsa kritizēja tieslietu sistēmu un sacīja, ka tiesas process no viņas ir prasījis pārāk daudz.

"Es tiesai teicu patiesību, lai cik neērta vai neglaimojoša tā būtu," viņa sacīja. "Mana dzīve ir izklāta publikai, atvērta pasaulei."

Tiesas procesā atklāts, ka Lērmans un Hidžinsa strādājuši vienā birojā — toreizējās Austrālijas aizsardzības ministres Lindas Reinoldsas birojā. 2019. gada 22. martā viņi abi devušies izklaidēties kopā ar citiem kolēģiem, lietots arī alkohols. 

Hidžinsa zvērinātajiem atklāja, ka viņa pēc vairākām stundām, kas pavadītas divos Kanberas bāros, bijusi tik iereibusi, kā nekad mūžā. Kopā ar Lērmanu Hidžinsa izsaukusi taksometru, lai dotos atpakaļ uz parlamenta namu.

Hidžinsa pastāstīja, ka aizmigusi uz dīvāna Reinoldsas birojā un pamostoties atklājusi, ka Lērmans viņu seksuāli izmantojis. Sarunā ar policiju, kas tika atskaņota tiesas procesā, viņa sacījusi, ka raudājusi, sakot Lērmanam "stop" un "nē".

Pēc tam viņa ziņojusi policijai par iespējamo izvarošanu, bet vēlāk atsaukusi sūdzību, jo baidījusies, ka varētu zaudēt darbu.

Apsūdzētais Lērmans izvēlējās nesniegt liecības, taču policijas nopratināšanā, kas tika atskaņota tiesai, viņš sacījis, ka tas, ko apgalvo Hidžinsa, "vienkārši nenotika".

Zināms, ka zvērinātie tiesai iepriekš paziņojuši, ka nav spējuši nonākt pie vienprātīga lēmuma šai lietā.

Hidžinsas sniegtā intervija pērn raisījusi masveida protestus, vairāk nekā 100 000 cilvēku pulcējoties pilsētās visā Austrālijā, lai paustu savu sašutumu par seksismu, naidīgumu un vardarbību sabiedrībā. Protesti noveda arī pie šokējoša datu pārskata, kurā atklājās, ka trešdaļa darbinieku Austrālijas parlamentā saskārušies ar seksuālu uzmākšanos.