Patiesība par meliem: rašisti stāsta, ka Berlīnes parkā izcērt kokus
foto: Shutterstock
Tīrgartenes parks ar 210 hektāriem ir lielākais Berlīnē, tā aizsākumi rodami 1527. gadā.
Pasaulē
2022. gada 22. oktobrī, 08:14

Patiesība par meliem: rašisti stāsta, ka Berlīnes parkā izcērt kokus

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Krievijas interneta portāli izplatījuši kārtējo viltus ziņu, un šoreiz tas darīts ar atsauci uz ļoti nopietnu informācijas avotu.

Patiesība par meliem: rašisti stāsta, ka Berlīnes ...

“RIA Novosti”, it kā citējot ziņu aģentūru “Bloomberg”, vēsta, ka enerģētiskā krīze piespiedusi izmisušos eiropiešus atgriezties pie cilvēces vēsturē senākā lietotā kurināmā, proti, malkas, turklāt ar mežu nepietiek. Vācieši Berlīnē esot izcirtuši gandrīz visus kokus Tīrgartenes parkā un tagad, kad vairs cirst nav ko, sākuši interesēties par iespējām izmantot apkurē zirgu mēslus.

Tomēr patiesībā “Bloomberg” ziņa skanēja šādi – Otrā pasaules kara laikā kurināmā deficīta apstākļos Berlīnes iedzīvotāji apkures vajadzībām izcirta gandrīz visus kokus pilsētas centrālajā Tīrgartenes parkā. Pašreiz berlīnieši pie tādām galējībām neķeras, kaut arī ir bažas par ziemas sezonu.

Tiesa gan, komentāros pie šīs viltus ziņas izlasāms, ka, pēc vietējo iedzīvotāju novērojumiem, daudzi vācieši savos mājokļos, kur tas tehniski iespējams, atjauno ilgi nelietotās krāsnis un kamīnus, un mazpilsētās ir jūtama jau aizmirstā dūmu smarža.

Jāatzīmē, ka Vācija kancleres Angelas Merkeles laikā kļuva ļoti atkarīga no Krievijas gāzes, turklāt slēgtas atomelektrostacijas. Tagadējā valdība apgalvo, ka gāzes krājumi ziemai ir sagādāti pietiekamā daudzumā un panikai nav nekādu iemeslu.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Patiesība par meliem" saturu atbild SIA Izdevniecība "Rīgas Viļņi".