foto: REUTERS/SCANPIX
Lietuvā sākas pirmās jaunās Vācijas brigādes militārās mācības
Kadrs no militārajām mācībām Ruklā.
Pasaulē
2022. gada 8. oktobris, 17:36

Lietuvā sākas pirmās jaunās Vācijas brigādes militārās mācības

Jauns.lv/LETA

Vācijas aizsardzības ministre Kristīne Lambrehte sestdien ieradusies Lietuvā, lai klātienē vērotu pirmās mācības, kurās piedalās jaunā Vācijas brigāde, kas izvietota kā NATO spēku pastiprinājums Lietuvā.

Pirms došanās uz Ruklas militāro bāzi, kur notiek mācības, Lambrehte Viļņā tikās ar Lietuvas aizsardzības ministru Arvīdu Anušausku.

Tāpat Vācijas aizsardzības ministrei plānotas sarunas ar operatīvo vadību, kā arī karavīriem. Lambrehtei arī plānota tikšanās ar Lietuvas premjerministri Ingrīdu Šimonīti.

Kā informēja Vācijas armija, mācībās kopā ar Lietuvas karavīriem piedalīsies 250 karavīri no Vācijas NATO brigādes.

Tās ir pirmās mācības kopš jūnijā Vācijas un Lietuvas vadītāji vienojās par vācu brigādes nosūtīšanu uz Lietuvu. Plāns paredz, ka Vācija vadīs 3000-5000 karavīru lielu kaujas brigādi Lietuvā. Brigāde Ruklā sāka ierasties septembrī, un tagad Vācijas aizsardzības ministre oficiāli tai dos uzdevumu. Gaidāms, ka lielākā daļa brigādes karavīru ikdienā atradīsies gatavības režīmā Vācijā.

Septembra sākumā kāds anonīms augsta ranga vācu virsnieks, kurš runāja ar ziņu aģentūru BNS, sacīja, ka provizoriskais plāns paredz oktobrī, decembrī, martā un jūnijā rīkot atsevišķu Vācijas brigādes vienību mācības Lietuvā.

Vācija vada arī NATO daudznacionālo bataljonu, kas kopš 2017. gada izvietots Lietuvā.

Alianse nolēma pastiprināt savu klātbūtni Baltijas valstīs pēc tam, kad Krievija februārī sāka pilna apjoma iebrukumu Ukrainā.