foto: Twitter/ aculiecinieks no Maskavas lidostas.
"Putins meloja!" Krievu vīrieši atklāj, kāpēc metas bēgt, un skarbas liecības, ka mobilizācija nav daļēja
Pasaulē
2022. gada 23. septembris, 12:46

"Putins meloja!" Krievu vīrieši atklāj, kāpēc metas bēgt, un skarbas liecības, ka mobilizācija nav daļēja

Jauns.lv

Krievijas prezidenta Vladimira Putina paziņojums par daļēju mobilizāciju izraisījis jaunu emigrācijas vilni. Valsti cenšas pamest ne tikai tie, kuri jau saņēmuši pavēstes vai kuriem draud iesaukšana armijā, bet arī citi, kuri baidās, ka solītā daļējā mobilizācija patiesībā nebūt nebūs daļēja. Par to jau liecina vairākas liecības. Kāpēc steigā pamet savas mājas, stāsta paši vīrieši.

Oļegs: kad saņēmu iesaukumu, man sitās sirds

Dažas stundas pēc tam, kad Vladimirs Putins šokēja Krieviju, izsludinot pirmo daļējo mobilizāciju kopš Otrā pasaules kara, Oļegs jau saņēma iesaukšanas dokumentus, kuros bija norādīts, ka viņam jādodas uz vietējo iesaukšanas centru Kazaņā, Tatarstānas republikas galvaspilsētā.

Kā 29 gadus vecais Krievijas rezerves seržants Oļegs stāsta "The Guardian", viņš zinājis, ka būs pirmais rindā, ja tiks izsludināta mobilizācija, bet cerējis, ka nebūs spiests cīnīties karā Ukrainā.

"Kad saņēmu iesaukumu, man sitās sirds," viņš teica. "Bet es zināju, ka man nav laika izmisumam."
Viņš aši sapakojis mantas un rezervējis biļeti vienā virzienā uz Orenburgu, Krievijas dienvidu pilsētu netālu no Kazahstānas robežas.

"Šovakar es braukšu pāri robežai," viņš teica telefona intervijā ceturtdien no Orenburgas lidostas. "Man nav ne jausmas, kad es atkal speršu kāju Krievijā," viņš piebilda, atsaucoties uz cietumsodu, kas Krievijas vīriešiem draud par izvairīšanos no iesaukuma.

Oļegs pastāstīja, ka ir spiests atstāt savu sievu, kurai nākamnedēļ gaidāmas dzemdības. "Es palaidīšu garām savas dzīves svarīgāko dienu. Bet es vienkārši neļaušu Putinam pārvērst mani par slepkavu karā, kurā es nevēlos piedalīties."

Igors: vienīgais veids, kā es personīgi šobrīd varu palīdzēt Ukrainai, ir necīnīties tur

 26 gadus vecais IT speciālists Igors no Sanktpēterburgas "The Guardian" norāda, ka saprot esošo situāciju. Viņam pavēste nav atnākusi, bet viņš nākamnedēļ dosies uz Vladikaukāzu un brauks uz Gruziju, kas ir vēl viens populārs krievu bēgšanas maršruts.

"Es piedalījos pretkara protestā, kad Putins uzsāka iebrukumu, bet varas iestādes vienkārši visus ieslodzīja cietumā."

Saskaņā ar novērošanas grupas OVD datiem daži no Maskavā aizturētajiem protestētājiem, atrodoties ieslodzījumā, ir saņēmuši pavēstes par iesaukšanu armijā, kas vēl vairāk apliecina briesmas, ar kurām saskaras vidusmēra krievi, izejot ielās. Šis fakts arī uztrauc Igoru.

"Es domāju, ka vienīgais veids, kā es personīgi šobrīd varu palīdzēt Ukrainai, ir necīnīties tur," teica Igors.

Antons: Putins meloja, ka mobilizācijas nebūs

Pat tie, kuriem nav militārās pieredzes, - vīrieši, kurus Putins solīja neiesaukt armijā, - saiņo savas somas.

Viņi norāda uz Putina mobilizācijas likuma neskaidrību un norāda uz iepriekš neizpildītiem solījumiem.

"Putins meloja, ka mobilizācijas nebūs," "The Guardian" sacīja 23 gadus vecais Antons, students Maskavā, atsaucoties uz prezidenta uzrunu Starptautiskajā sieviešu dienā 8. martā, kad viņš uzstāja, ka nekādi rezervisti netiks iesaukti karot Ukrainā.

"Kāpēc gan lai viņš atkal nemelotu par šo daļējo mobilizāciju?"

Rietumu un Krievijas opozīcijas mediji ziņojuši par gadījumiem, kad pavēstes tiek izsniegtas protestu dalībniekiem Maskavā un Voroņežā.

Mediji vēsta arī par daudziem gadījumiem, kad pavēstes saņēmuši cilvēki pilnīgi bez jebkādas militārās pieredzes.

Tā pavēsti par iesaukšanu armijā saņēmis bankas informācijas tehnoloģiju speciālists, kas nekad nav dienējis armijā un nav apmeklējis militārās sagatavošanas kursus augstskolā, vēsta opozīcijas mediji.

Burjatijas universitātes students publicējis kadrus, kuros redzams, kā nacionālās gvardes un militārās policijas pārstāvji aizved sev līdzi, kā noprotams, mobilizācijai studentus no mācībām, neraugoties uz to, ka Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu vairākkārt apgalvojis, ka studenti netiks mobilizēti.

17 gadus vecais Nikolajs: es vēl neesmu saņēmis pavēsti, bet nolēmām doties prom

"Jā, šis ir neplānots lidojums. Man ir 17 gadu, es vēl neesmu saņēmis pavēsti, bet es studēju tiešsaistē un tas varētu radīt zināmas diskusijas. Mēs nolēmām doties prom," Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" stāsta jaunietis, kurš ieradies Erevānā, Armēnijā.

"Brīvās Burjatijas fonds" prezidente: tā ir simtprocentīga mobilizācija

Lai arī Putins paziņojumā minēja daļēju mobilizāciju, skaidrojot, ka Krievija meklēs vīriešus, kuri nesen dienējuši armijā un kuriem ir kaujas pieredze, aktīvisti jau norādījuši uz vairākiem gadījumiem, kad 50 gadus veci vīrieši saņēmuši pavēstes.

"Tā nav daļēja mobilizācija, tā ir simtprocentīga mobilizācija," sacīja Aleksandra Garmažapova, aktīvistu grupas "Brīvās Burjatijas fonds" prezidente. Viņa "The Guardian" sacīja, ka ir saņemti un identificēti vairāk nekā 3000 ziņojumu.

Žurnāliste Janīna Nimajeva no Burjatijas sūdzas par absurdu, ka viņas 38 gadus vecais vīrs ir saņēmis pavēsti par iesaukšanu armijā, lai gan nekad nav dienējis armijā. "Vai jums nav pieci bērni?" viņi viņam jautāja. Mans vīrs smējās un atbildēja: "Jā, pieci bērni!" Viņam tāpat atbildēja: "Nu, labi, gaidiet savus iesaukšanas dokumentus."

Galamērķi ir tās valstis, kuras joprojām izsniedz tūristu vīzas Krievijas pilsoņiem

Robežsargi Somijā, pēdējā ES valstī, kas joprojām atļauj ieceļot krieviem ar tūristu vīzām, teica, ka viņi ir pamanījuši "ārkārtīgi lielu skaitu" Krievijas pilsoņu, kas cenšas šķērsot robežu pa nakti, bet aculiecinieki arī teica, ka Krievijas un Gruzijas un Krievijas un Mongolijas robežas "sabrukušas" no milzīgās satiksmes.

"Mēs redzam vēl lielāku bēgšanu nekā kara sākumā," sacīja Ira Lobanovska, kura ir nodibinājusi nevalstisko organizāciju "Ceļvedis brīvajā pasaulē", kas palīdz krieviem, kuri ir noskaņoti pret karu, pamest valsti.

Viņa sacīja, ka kopš Putina runas trešdien viņas tīmekļa vietni apmeklējuši vairāk nekā pusotrs miljons cilvēku. Pēc Lobanovskas aplēsēm, vairāk nekā 70 000 krievu, kas izmantojuši grupas pakalpojumus, jau ir izbraukuši vai konkrēti plāno izbraukt.

"Tie ir cilvēki, kas pērk biļetes vienā virzienā. Viņi neatgriezīsies, kamēr turpināsies mobilizācija," viņa teica.

Daudzi no tiem, kas joprojām atrodas Krievijā, jūt, ka laiks iet uz beigām. Vismaz trīs reģioni jau ir paziņojuši, ka slēgs savas robežas vīriešiem, kuri var piedalīties iesaukšanā.

Tiek ziņots, ka arī Krievijas lidostu robežsargi ir sākuši nopratināt izlidojošos vīriešu dzimuma pasažierus par viņu militārā dienesta statusu un pārbaudīt atpakaļceļa biļetes.