foto: VIA REUTERS
ASV: Zaporižjas AES saražotā elektroenerģija pieder Ukrainai
Pārskats par Zaporižjas atomelektrostaciju un ugunsgrēkiem Enerhodarā Zaporižjas reģionā, Ukrainā, 2022. gada 24. augustā. Eiropas Savienība, Copernicus Sentinel-2 attēli/izdales materiāls, izmantojot REUTERS. EIROPAS SAVIENĪBA, COPERNICUS SENTINEL-2 ATTĒLI.
Pasaulē
2022. gada 26. augusts, 07:57

ASV: Zaporižjas AES saražotā elektroenerģija pieder Ukrainai

Jauns.lv/LETA

Zaporižjas atomeletrostacijā (AES) saražotā elektroenerģija pieder Ukrainai, ceturtdien norādīja ASV Valsts departaments, komentējot ziņas, ka Krievijas karaspēks atslēdzis sagrābto AES no Ukrainas elektrotīkla.

"Tajā saražotā elektroenerģija taisnīgi pienākas Ukrainai un jebkurš mēģinājums atvienot šo spēkstaciju no Ukrainas elektrotīkla un pārvirzīt [tajā saražoto elektrību] uz okupētajām teritorijām ir nepieņemams," žurnālistiem sacīja Valsts departamenta preses dienesta pārstāvis Vedants Patels.

"Nevienai valstij nebūtu jāpārvērš atomelektrostacija par aktīvu karadarbības zonu, un mēs esam pret Krievijas centieniem padarīt šo spēkstaciju par ieroci vai novirzīt [tās saražoto] elektroenerģiju," teica Patels.

Savukārt Baltā nama preses sekretāre Karīna Žanpjēra ceturtdien mudināja Krieviju piekrist demilitarizētas zonas izveidošanai ap Zaporižjas AES un ielaist tajā Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (IAEA) pārstāvjus, lai viņi varētu pārbaudīt drošību. 

Jau vēstīts, ka Ukrainas valsts atomenerģētikas uzņēmums "Enerhoatom" ceturtdien paziņoja, ka Krievijas karaspēks pilnībā atslēdzis Zaporižjas AES no Ukrainas elektrotīkla.

Ukrainas dienvidos esošā Zaporižjas AES, kas ir lielākā atomspēkstacija Eiropā, kopš marta atrodas Krievijas karaspēka kontrolē. Šomēnes AES vairākkārt apšaudīta. Ukraina paziņojusi, ka AES apšaudījuši Krievijas spēki nolūkā apšaudēs vainot Ukrainu. Tāpat Ukraina apsūdzējusi Krieviju, ka tā pārvērtusi AES par militāru bāzi.

Krievija ir sākusi realizēt plānu, kas paredz atslēgt Zaporižjas AES no Ukrainas energosistēmas un to pieslēgt Krievijas energosistēmai okupētajā Krimā, šomēnes paziņoja "Enerhoatom" prezidents Petro Kotins.