foto: REUTERS/SCANPIX
ES finanšu ministri apstiprina finansiālo palīdzību Ukrainai miljarda eiro apmērā
Eiropas Savienības karogs.
Pasaulē
2022. gada 12. jūlijs, 14:23

ES finanšu ministri apstiprina finansiālo palīdzību Ukrainai miljarda eiro apmērā

Jauns.lv / LETA

Eiropas Savienības (ES) finanšu ministri apstiprinājuši finansiālo palīdzību Ukrainai viena miljarda eiro apmērā, kas plānota kā pirmā daļa deviņu miljardu eiro palīdzības programmā, par ko Eiropas līderi vienojās maijā.

"Tas dos Ukrainai nepieciešamos līdzekļus, lai segtu steidzamās vajadzības un nodrošinātu kritiskās infrastruktūras darbību," sacīja Čehijas finanšu ministrs Zbiņeks Stanjura.

ES diplomāti atklāja, ka pārējie palīdzības programmā paredzētie līdzekļi ir aizturēti, jo dažas bloka dalībvalstis apšauba, vai valsts, kurā notiek karš, var parakstīt ilgtermiņa aizdevumus. Sarunas par šo jautājumu turpinās.

Miljards eiro, kurus ES finanšu ministri apstiprināja šodien, papildinās 1,2 miljardus eiro, ko ES šogad jau piešķīra Ukrainai, līdz ar to ES kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā kopumā sniegusi Ukrainai 2,2 miljardu eiro lielu finansiālo palīdzību.

Ukraina ir paziņojusi, ka tās budžeta deficīts sasniedz pat piecus miljardus eiro mēnesī, un norādījusi, ka valdības un sabiedrisko pakalpojumu ikdienas darbība ir atkarīga no steidzamas ārvalstu palīdzības.

G7 valstis un citas valstis solījušas Ukrainai kopumā 29,6 miljardus ASV dolāru, liecina ASV Finanšu ministrijas dati.

ASV jūnijā pārskaitīja Ukrainai 1,3 miljardus ASV dolāru, kas ir daļa no 7,5 miljardiem dolāru, ko maijā Vašingtona apsolīja Kijivai.