foto: LETA
Spānijas premjerministrs pārliecināts, ka Somija un Zviedrija pievienosies NATO
Spānijas premjerministrs Pedro Sančess
Pasaulē
2022. gada 28. jūnijs, 15:26

Spānijas premjerministrs pārliecināts, ka Somija un Zviedrija pievienosies NATO

Jauns.lv / LETA

Spānijas premjerministrs Pedro Sančess paudis pārliecību, ka Somija un Zviedrija galu galā pievienosies NATO, neskatoties uz pašreizējiem šķēršļiem.

Stāvot blakus NATO ģenerālsekretāram Jensam Stoltenbergam, Sančess sacīja, ka Somijas un Zviedrijas pievienošanās notiks, ja ne tagad, tad vēlāk, bet galu galā tās pievienosies NATO.

Sančess piebilda, ka NATO samits, kas norisināsies Madridē no otrdienas līdz ceturtdienai, arī sūtīs signālu par vienotību starp demokrātijām, kas sapulcējušās kopā, lai aizstāvētu demokrātiju.

Somija un Zviedrija ilgstoši atturējās no iesaistīšanās aliansē, taču Krievijas iebrukums Ukrainā radikāli mainījis drošības situāciju Eiropā, tāpēc abās valstīs politiķu un sabiedrības vidū ļoti strauji pieaudzis atbalsts dalībai NATO.

Alianses dalībvalstis pozitīvi vērtē Somijas un Zviedrijas uzņemšanu, vienīgi Turcija ir paudusi pretestību, apsūdzot abas valstis par patvēruma sniegšanu kaujiniekiem no kurdu bruņotajiem grupējumiem, kas cīnās pret Turcijas valdību. Ankara arī paudusi neapmierinātību, ka 2019. gadā, kad Turcija sāka bruņotu operāciju pret Sīrijas kurdiem, Stokholma un Helsinki noteica sankcijas attiecībā uz bruņojuma piegādēm šai valstij.

Somija un Zviedrija paziņojušas, ka nepiekrīt Turcijas pārmetumiem, un sākušas dialogu ar Turciju, lai pārvarētu šķēršļus ceļā uz NATO.