foto: imago images/bonn-sequenz
Par Libānas premjera Hariri slepkavību diviem "Hezbollah" locekļiem piespriež mūža ieslodzījumu
Atentātā pret Hariri (attēlā), kuru veica spridzinātājs pašnāvnieks, kopumā tika noslepkavoti 22 cilvēki, bet 226 guva ievainojumus.
Pasaulē
2022. gada 16. jūnijs, 21:30

Par Libānas premjera Hariri slepkavību diviem "Hezbollah" locekļiem piespriež mūža ieslodzījumu

Jauns.lv / LETA

Īpašais tribunāls Libānas lietās ceturtdien piespriedis mūža ieslodzījumu diviem šiītu kaujinieku grupējuma "Hezbollah" locekļiem par Libānas premjerministra Rafika Hariri slepkavību 2005.gadā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Abi apsūdzētie - Hasan Habibs Merhi un Kusens Kasans Oneisi - joprojām nav notverti, un tāpēc starptautiskais tribunāls, kas izvietots Leidsendamā, netālu no Hāgas, viņus tiesāja aizmuguriski.

Atentātā pret Hariri, kuru veica spridzinātājs pašnāvnieks, kopumā tika noslepkavoti 22 cilvēki, bet 226 guva ievainojumus.

Noziegums izsauca sašutumu gan pašā Libānā, gan citviet pasaulē. Par tā organizāciju aizdomās tika turēta Sīrija.

Pirmajā instancē Merhi un Oneisi tika attaisnoti. Taču martā īpašais tribunāls, kas drošības apsvērumu dēļ pārvietots uz Nīderlandi, šo spriedumu atcēla.

2020.gada nogalē kā galvenais atentāta plānotājs uz mūža ieslodzījumu tika notiesāts Libānas pilsonis Salims Džamils Ajašs.

Taču ir maz cerību, ka kāds no trim notiesātajiem jebkad nonāks aiz restēm, jo "Hezbollah", kas ir cieši saistīts ar Irānu un Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, joprojām atsakās slepkavas izdot.