Pasaulē
2022. gada 11. jūnijs, 10:52

Baidens par Putina plāniem iebrukt Ukrainā: "Es zinu, daudzi cilvēki uzskatīja, ka es pārspīlēju"

Jauns.lv / LETA

ASV prezidents Džo Baidens piektdien sacīja, ka viņam savulaik bijusi taisnība par Krievijas prezidenta Vladimira Putina plāniem iebrukt Ukrainā, kaut arī daudzi viņa brīdinājumus uzskatījuši par pārspīlējumiem.

"Es zinu, daudzi cilvēki uzskatīja, ka es pārspīlēju," Losandželosā producenta Džefrija Kacenberga rīkotajā līdzekļu vākšanas pasākumā sacīja Baidens.

"Bet es zināju, ka mums ir dati, kas to apstiprina. Viņš dosies iekšā robežās. Un par to nebija šaubu, un [Ukrainas prezidents Volodimirs] Zelenskis negribēja to dzirdēt, un arī daudzi citi cilvēki to negribēja".

"Es saprotu, kāpēc daudzi cilvēki negribēja to dzirdēt, bet viņš devās iekšā," Baidens sacīja par Putinu.

Komentējot Baidena izteikumus, Zelenska preses sekretārs Serhijs Nikiforovs sestdien atgādināja, ka Ukrainas prezidents lūdzis Rietumus noteikt sankcijas Krievijai, vēl pirms tā bija uzsākusi pilna mēroga karu pret Ukrainu, taču netika sadzirdēts.

Ziemā vēl pirms kara sākuma Zelenskim un Baidenam bija trīs četras telefonsarunas ar Baidenu, un to gaitā līderi apmainījušies ar viedokļiem un vērtējumiem par situāciju, sacīja Nikiforovs.

"Tāpēc frāzei "negribēja dzirdēt" nepieciešams precizējums. Turklāt, ja jūs atceraties, Ukrainas prezidents aicināja noteikt preventīvu sankciju paketi, lai mudinātu Krieviju atvilkt karaspēku un deeskalēt situāciju. Un šeit gan var teikt, ka mūsu partneri "negribēja mūs dzirdēt"," piebilda Zelenska preses sekretārs.

Atbilstoši britu raidsabiedrības BBC datiem Rietumu izlūkdienesti jau 2021.gada vasarā uzzinājuši, ka Krievija gatavo pilna mēroga iebrukumu Ukrainā.

No rudens sākuma par iebrukuma riskiem sāka diskutēt mediji, politiķi un diplomāti.

Krievija izvirzīja ultimātu par NATO nepaplašināšanu un alianses atgriešanos 1997.gada robežās.

Rietumi šo ultimātu noraidīja un draudēja Krievijai ar sankcijām, piegādāja Ukrainai "partizānu" ieročus, bet līdz Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākumam Krievijai nenoteica nevienu preventīvu ekonomisko ierobežojumu, notikumu secību atgādina Ukrainas tīmekļa medijs "Liga.net".