Pasaulē
2022. gada 10. maijs, 13:29

Baidens satraukts, ka Putinam "šobrīd nav izejas" no kara Ukrainā

Jauns.lv

ASV prezidents Džo Baidens uzskata, ka Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pašlaik nav plāna izstāties no kara Ukrainā. Tā viņš paziņojis, uzstājoties labdarības pasākumā Vašingtonas priekšpilsētā, ziņo "Reuters".

Putins kļūdaini uzskatīja, ka Krievijas iebrukums Ukrainā sagraus NATO un Eiropas Savienību, uzskata Baidens. Tomēr tā vietā ASV un vairākas Eiropas valstis nostājās Ukrainas pusē.

Pēc Baidena teiktā, viņš uztraucas, ka Krievijas prezidentam, kuru viņš uzskata par aprēķināmu cilvēku, "šobrīd nav izejas" no radušās situācijas. ASV prezidents piebilda, ka arī viņš pats "cenšas saprast, ko mums ar to darīt".

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Rietumvalstis pret Krieviju ieviesa vairākas sankciju paketes un atbalstīja Ukrainu, tostarp ar bruņojumu.

Tikai ASV, pēc Pentagona aplēsēm uz 6. maiju, kopš kara sākuma nosūtījušas Ukrainai aptuveni 3,8 miljardus dolāru militārai palīdzībai.

9. maijā Baidens parakstīja Lendlīzes likumu, kas ļaus paātrināt ASV militārās tehnikas piegādes Ukrainai. Pateicoties likumam, Baidens varētu dot rīkojumu, lai ASV pēc vienkāršotas procedūras sniegtu militāro tehniku Ukrainas valdībai vai citu Austrumeiropas valstu varasiestādēm, kuras "ietekmēja Krievijas iebrukums Ukrainā, lai palīdzētu paaugstināt šo valstu aizsardzības spējas".

Kremlī paziņoja, ka Rietumu valstu rīcība, ieskaitot bruņojuma piegādes Ukrainai, "neveicina operācijas ātru pabeigšanu, bet tajā pašā laikā nespēj kavēt izvirzīto mērķu sasniegšanu speciālās militārās operācijas gaitā".

9. maijā Putins sacīja, ka Krievija pilda visus "specoperācijas" plānus Ukrainā. Viņš norādīja, ka Krievija izmantotu vismazāko iespēju atrisināt Donbasa "problēmu" mierīgā ceļā, "bet mums šo iespēju neatstāja, nedeva vienkārši".